Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det måste sluta jävlas snart"

Annons

22-åringen fick sitt riktiga genombrott i fjol då hon radade upp svenska rekord.

Livet som kändis har Kirsten fått på köpet och hennes fördelaktiga utseende har bidragit till att hon funnits med i de flesta medier.

Trots det låter sig inte Kirsten påverkas av uppståndelsen kring henne som person och idrottskvinna.

- Jag lever ett vanligt Svensson-liv och att folk känner igen mig ibland ingår i min vardag nu. Det är ingenting jag tänker på och hemma i Borlänge är jag bara som en gammal möbel. Där bryr sig inte folk mer om mig än någon annan.

Det finns både negativa och positiva sidor med kändisskapet, men det är de sistnämnda som etsat sig fast på Kirstens näthinna.

- En gång kom en mamma med sitt barn fram till mig och berättade att hon var glad för att hennes dotter hade mig på väggarna och inte Britney Spears. Då känns det att man bjuder på något positivt.

Precis som de flesta andra idrottare är Kirstens önskedröm att få stå överst på prispallen i ett OS, men det finns andra saker också som hon vill uppleva i sitt liv.

- Jag skulle vilja köra formel 1. Jag är uppväxt i en familj som sysslat mycket med motorsport och jag har sett många formel 1-tävlingar på tv. Det skulle vara roligt att köra eller åtminstone åka med i en bil.

Kirstens idrottsintresse är väl förankrat och hon följer med i vad som händer och sker i sportvärlden.

- Jag ser på allt. Det finns naturligtvis sporter som är roligare än andra att titta på men jag gillar det mesta. Jag skulle till exempel aldrig missa en landskamp i fotboll på tv.

Kirsten ler, skämtar och skrattar nästan oavbrutet under intervjun.

De som inte sett hennes resultat-rad från årets tävlingar skulle av kroppspråket att döma kunna tro att hon innehar världsrekordet.

Kirsten är inte tjejen som låter sig nedslås av motgångar utan försöker istället tänka positivt trots att resultaten inte varit bra på slutet.

- För varje tävling som det går dåligt måste det ju bli närmare att det lossnar. Jag tror i alla fall att det kommer närmare och närmare. Precis som alla andra idrottare säger så gäller det att hitta känslan.

Årets säsong har hittills varit en enda stor besvikelse med få undantag.

Hon har hoppat under sin kapacitet i flera tävlingar och egentligen aldrig varit i närheten av sitt svenska rekord från fjolåret på 4,51.

- Det har gått bedrövligt dåligt. Det är verkligen jättehemskt och man tror knappt att det är sant. Man kan inte göra något annat än att skratta åt eländet. Det är verkligen frustrerande. Det måste sluta jävlas snart.

Hur mycket tror du sitter i huvudet?

- Allt. Det sitter bara i huvudet. Man måste komma rätt in i säsongen och det gjorde inte jag eftersom inomhussäsongen blev som den blev. Fysisk form är ingen garanti för bra resultat i stavhopp utan man måste ha lite tur också.

Ser du den här säsongen som en mellansäsong trots att VM i Paris återstår?

- Det känns faktiskt så. Det är inte mer än rätt att jag får en sådan här period i min karriär efter fjolåret. Då gick allting perfekt och så kan det ju inte fortsätta hur länge som helst. Jag är absolut inte nedslagen utan jag vet att det kommer lossna. Ingenting varar för evigt.

Närmast väntar helgens SM i Norrtälje för Kirsten.

Finns det någon konkurrens i Sverige eller är det en tävling som du ska vinna enkelt?

- Det är dålig konkurrens men jag kommer förbereda mig som inför vilken tävling som helst. Det är mycket prestige i ett SM. Det finns en intern tävling där det gäller att räkna antalet raka SM-guld. Jag har två på raken nu och borde vinna igen om jag inte nollar.

Ett SM-guld kanske kan lätta upp tillvaron för Kirsten.

Hon har i alla fall tagit fasta på ordspråket som hennes tränare Ulrik Mattisson skrivit ner på hennes träningsprogram.

"Låt det förflutna vara förflutet. Lämna också framtiden i fred. Lev i nuet"

THOMAS SANDBERG

Mer läsning

Annons