Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här slår allt"

Annons

För såna har funnits.

Även om Emma Igelström intalat sig själv att lång bana inte var något svårare än kort. Även om förbundskaptenen Hasse Berg- qvist fnyst åt dem som rest frågetecken.

Så kom tvivlen trots allt krypande då och då.

- Om många tvivlar, så kan man själv börja fundera. Speciellt när man har tunga perioder. Jag hade det efter kortbane-VM i Moskva (fyra guld) i april, då jag tränade stenhårt och var nedkörd i både kropp och huvud. I samma veva dog min mormor och mitt förhållande med pojkvännen tog slut. Då var det tungt. Jag sade åt min landslagstränare att ''jag kommer aldrig mer att kunna simma bröst''.

Det kunde hon.

På SM satte Emma Igelström fem svenska rekord och Europarekord på 100 m bröst. Det saknades ändå något. EM-guldet på 100 m bröst på onsdagskvällen blev pricken över i.

- Tårarna bara kom. Jag hade svårt att hålla igen. På prispallen kom de igen, sade hon och skrattade.

- Lång bana är ju det som OS avgörs på och Aten 2004 har hela tiden varit mitt mål. Det känns perfekt att få markera så här ett par år före OS.

Igelström tog sin första medalj individuellt i lång bana i överlägsen stil. Med tiden 1.07,87 - hennes näst snabbaste genom tiderna - var hon 1,41 före tvåan Svitlana Bondarenko, Ukraina. Jelena Bogomazova, Ryssland, slutade trea och den på förhand värste konkurrenten, trefaldiga EM-segraren på sträckan, Agnes Kovacs, Ungern, bara fyra.

- Jag var inte säker på guldet förrän händerna var i kaklet. Men vid vändningen såg jag att jag ledde rätt klart. Att jag skulle vinna så här överlägset hade jag aldrig trott, sade Igelström.

22-åringen berättade att hon var oerhört nervös före loppet och att hon kände sig spänd i simningen.

- Jag skulle ha viljat simma mer avslappnat. Men jag är ändå supernöjd. Det här var den näst snabbaste tiden i Europa genom tiderna och jag är bäst i världen i år. Nu har jag gjort det jag ska och kan simma avslappnat resten.

Förbundskaptenen Hasse Bergqvist är säker på att det inte var Igelströms sista bröstsimsguld i dessa mästerskap.

- Jag tror hon tar guld av bara farten på både 50 och 200, även om hon inte är favorit på 200. Nu kan hon slappna av, sade han.

På lite längre sikt är det OS som gäller.

- Det känns bra att få erfarenhet av att vinna ett mästerskap på lång bana. Det måste vara svårt att tävla i OS, utan att ha varit med om det här tidigare. Dessutom får jag respekt med mig hos konkurrenterna, konstaterade Igelström.

Vilka blir svårast i Aten?

- En kinesiska vars namn jag inte ens vågar försöka uttala (Luo Xuejuan), australiskan Leisel Jones och sedan brukar USA alltid ha några bra bröstsimmerskor.

Efter en krokig karriär, som gav EM-guld i kort bana redan som 14-åring, där sedan skador och sjukdomar kom att förfölja henne innan genombrottet som världssimmare i kort bana, är hon nu redo för nästa kapitel.

Det om världsstjärnan Emma Igelström. I lång bana. (TT)

GÖRAN SUNDBERG

Mer läsning

Annons