Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här håller inte

Annons

Kommentaren

Idivision 5 södra finns det sex Vb-lag. Av dessa innehar fyra lag de fyra sista placeringarna i tabellen.

I dalafyran är V/G ensamt Vb-lag. Blötbergslaget ligger nästjumbo och lär få fullt upp med att fixa nytt kontrakt.

Och i den södra division 6-serien är Sunnansjö IK sista med bara tre inspelade poäng.

Jodå, mycket kan hända i höst och lagen kommer naturligtvis att göra allt för att slippa nedflyttning. Och det kan man göra på olika sätt.

Det vanligaste är att kalla in gamla trotjänare. Ibland hjälper det, ibland inte.

Men det handlar ju bara om konstgjord andning. När höstsäsongen är slut finns problemet kvar, problemet att det inte finns spelare så det räcker till alla lag.

Jo, till antal, men inte kvalitet.

Det finns i dag ett stort antal spelare som för bara några år sedan inte hade platsat i något av dåvarande division 5-lag i Vb-området.

Jag är inte ute efter att hänga dessa, de gör nog så gott de kan och tycker säkert att det är roligt att spela fotboll. Det här handlar om framtiden.

Som jag ser det måste det snart till något slags samarbete mellan några av klubbarna. Kvaliteten på fotbollen måste höjas i Västerbergslagen.

Fortsätter det som nu kommer det på sikt också att påverka Ludvika FK, som kämpar för allt vad tygen håller för att klara nytt tvåankontrakt.

Och fotbollen i vårt område skulle definitivt inte gagnas av att LFK börjar dala i seriesystemet.

Jag anser att det finns potential Västerbergslagen att ha lag i både tvåan, trean och fyran. Vilket bland annat skulle förbättra möjligheterna att få behålla de talanger som kommer fram.

Dock vet jag att det här med samarbete inte är lätt. Bytänkandet är djupt rotat. Men i det läget som nu är, är det bara att lägga bytaänkandet och prestigen åt sidan.

Jag tror att merparten av ledarna ändå vill ha en stark fottboll i Vb-området och då finns det inga alternativ.

Klubbarna ska naturligtvis fortsätta med deras respektive ungdomsverksamhet. Det är på junior- och seniornivå som samarbetet måste till.

Som bland annat framgår av ovanstående så blir det en tuff höst för de flesta Vb-lag.

Ludvika FK, på kvalplats, inledde höstsäsongen med att förlora borta mot Syrianska och på lördag väntar starka Rynninge hemma på Hillängen.

LFK:s trupp är inte den bredaste och det är bara att hoppas att mittbacken Kent "Kebbe" Sjöberg då är tillbaka. LFK har inte råd att fortsätta med målskytten Per Östlund som mittback.

I söderfemman ser det som sagt illa ut för fyra av lagen, Nyhammar, Grängesberg, Söderbärke och Saxdalen. Östansbo har lite säkrare mark att stå på medan Smedjebacken, ett undantag i fotbollsmörkret, skuggar topplagen Torsång och Horndal.

Det är ändå skönt att veta att ingenting är klart efter en vårsäsong. Det är på hösten som serierna avgörs.

Mer läsning

Annons