Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det glänser om IFK Falun

/

Annons

- Det var naturligtvis jätteroligt. En enorm framgång för tjejerna och föreningen. Men det mest glädjande är att våra åkare hävdat sig så väl i flera åldersgrupper, säger Mikael Darth som är en av klubbens tränare.

I Tärnaby tog trion Anna Ericson, Maja Blomquist och Rebecka Doverhem, alla födda 1990, tre lagguld. Och Anna visade också att hon är en av landets största talanger genom att ta guld i super-G, silver i storslalom och brons i störtlopp.

Anna pluggar till vardags på skidgymnasiet i Malung, Maja i Tärnaby och Rebecka i Järpen.

Det är naturligtvis en av förklaringarna.

Men Mikael Darth ser även klubbens sätt att arbeta som en förklaring till att ungdomarna från IFK Falun märks allt mer och mer i backarna:

- Vi har en oerhört stark och duktig föräldragrupp och duktiga tränare som gör att vi idag kan bedriva en meningsfull året runt-verksamhet. Inte minst arbetar många hårt med att spruta snö i Källviksbacken vilket betyder mycket. Över huvud taget fungerar föreningen jättebra.

- Vi har ett stort gäng som tränar tillsammans där de som inte ännu är riktigt i topp inspireras av de som är bättre. De som är lite bättre sporras av att ha de andra jagandes strax efter. Dessutom tycker ungdomarna är det roligt att vara många på träningarna, det är inte kul att träna ensam, säger "Micke".

Det här gänget har hållit ihop sedan de var cirka sex år och där finns även några som är ett eller två år yngre och som hänger med på träningarna. Sedan finns det många ännu yngre åkare som har lika höga ambitioner i klubben.

Vid YJSM i Tärnaby hade IFK Falun Alpin åtta åkare med vilket är ovanligt många i sådana sammanhang. Totala antalet tävlande på YJSM var cirka 80 flickor och 90 pojkar.

Mer läsning

Annons