Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns inget som talar för att problemet har ökat"

Annons

- Det är det fallet jag känner till under de senaste åren som drabbats av plötslig död i samband med idrottsutövning här i länet. Dessutom har vi haft några fall av hjärtklappning på kliniken, men där barnen har överlevt, berättar Greger Ahlberg, överläkare vid hjärtkliniken på Falu lasarett.

I måndags dog två barn under fotbollsspel. En 11-åring i Malmö och en 13-åring i Älvsjö i södra Stockholm.

Tidigare i år har ytterligare fyra barn och ungdomar dött i samband med idrott: En 8-årig fotbollsspelare i Landskrona, en 10-årig fotbollsspelare i Stockholm, en 15-årig fotbollsspelare i Norrköping och en 15-årig hockeyspelare i Umeå.

Många föräldrar är oroliga, och undrar: Vågar jag låta mitt barn idrotta?

Intresset från Dalarnas föreningar var därför mycket stort när Dalarnas idrottsförbund och landstinget höll ett seminarium om plötslig hjärtdöd.

- Vi tvingades säga nej till folk som ville komma på grund av att föreläsningssalen på Falu lasarett inte tog in mer folk. Föreningarna märker av att många är oroliga, berättar idrottschef Göran Åslund.

Att undersöka alla barn och ungdomar som idrottar kommer knappast att bli aktuellt. Dels finns inte resurserna, dels innebär det väldigt mycket jobb för en liten vinst.

Den vanligaste orsaken till plötslig död vid fysisk aktivitet är ett medfött hjärtfel.

Enligt Greger Ahlberg skulle man statistiskt bara kunna upptäcka ett enda barn varannat eller var tredje år i Dalarna som låg i riskzonen. Om man undersökte alla.

Han pekade också på att barn som drabbats av plötslig död i samband med idrott alltid har funnits.

- Det finns inget som talar för att problemet har ökat. Däremot blir varje fall mycket mer uppmärksammat nu, säger Greger Ahlberg, som pekade på nyttan av att röra sig:

- Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken mycket mer för hjärtsjukdomar än vad risken ökar för plötslig hjärtdöd.

Vid mycket intensiv fysisk ansträngning ökar dock risken för rubbningar av hjärtrytm och plötslig hjärtdöd, även om man fortfarande pratar om låga tal i förhållande till det stora antal som idrottar.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons