Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är som att dansa"

Annons

- Det gick lite väl vilt till i början. Jag fick nästan skrika åt "Tobbe" att lugna ner sig, säger Benny med några dagars perspektiv på sensationen i Västerbotten.

Det blev fyra tävlingar i vintermiljö för paret Johansson-Locander, där totalsegern i Vännäs naturligtvis var en klockren höjdare men samtidigt deras sista samarbete på ett tag.

För Benny Locander har sagt ifrån sig en fortsättning:

- Jag har inte tid. Är man egen företagare på en liten arbetsplats är det tufft att vara borta så mycket från jobbet som krävs på den här nivån.

Det blir istället en minst lika rutinerade örebroare vid namn Per Carlsson, som tar Bennys plats i den fortsatta SM-serien.

Benny Locander har 25 års erfarenhet som kartläsare och vet hur man ska handskas med en oerfaren friskus som Tobias Johansson.

- Det tog några sträckor men det gick bättre och bättre och på slutet var vi riktigt snabba, ändå med marginal.

Det handlar om ett delikat samspel, där vägbeskrivningarna (noter) ska levereras av kartläsaren med känsla och på rätt tiondel i chaufförens hörsnäcka för att färden ska bli både säker och snabb.

- På en sträcka i Vännäs var vi uppe i 206 kilometer i timmen och i dom farterna förstår nog vem som helst att man inte kan göra något misstag.

- Det är som att dansa och det är jag som för, flinar Benny.

Han upplever känslan som sagolik när det flyter som det ska.

När det går lite väl häftigt på skogen brukar han hojta: häpp, häpp, häpp...

- Det är mitt sätt att varna den som kör.

Benny Locander har lotsat fram många lokala rallyförare genom åren, som Arne Allansson, "Eken" Johansson, Peter Friberg och Jan-Erik Eriksson.

- När vi inte hade noter att läsa satt man mest sysslolös. Men nu är man i högsta grad med i matchen. I bland är det som att köra själv.

Han har aldrig varit med om att åka av när man haft tillgång till noter.

Men hamnade i vattnet gjorde han en gång i ett då notfritt Bergslagsrally tillsammans med Peter Friberg och en annan gång fick han och Arne Allansson en älg över huven på deras lilla Toyota Starlet i en omgång av Svenska rallyt.

Som vanejägare är Benny Locander mycket ute i skog och mark och skaffar sig kondition på det viset.

- För man blir rejält trött i huvudet efter ett rally. Det är mycket att hålla rätt på och det tar psykiskt.

Nervspänning har han också upplevt i ett annat sportsammanhang. Benny har nämligen tillhört svenska eliten i lerduveskytte, avdelning skeet.

- Men precis som i rally är det en härlig känsla när man lyckats och längtar till nästa tävlingstillfälle. Före en tävling har jag lite ångest, då önskar man att man satt i soffan där hemma.

Han medger att segern i Vännäs gav mersmak, för övrigt Benny Locanders första totalseger i en SM-deltävling i karriären.

- Med tanke på vad kartläsarna tjänar i VM-cirkusen skulle man ha satsat på den branschen för länge sedan.

Själv har han aldrig tagit betalt för att sitta i högerstolen.

- Förr var det vanligt att kartläsaren hjälpte till att betala startavgifterna.

Även om sagt nej till en fortsättning just nu märks det att Benny Locander inte gjort sitt som kartläsare:

- Kommer det en duktig chaufför med ett erbjudande kanske man skulle ta chansen ett år.

Mer läsning

Annons