Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags för ny friidrottsfest

Annons

- Jag tänker inte tippa några dubbelsegrar för systrarna Kallur, säger Falu IK:s Björn Lindgren. Men visst har de chansen på fem medaljer tillsammans.

Det handlar om tre grenar. 100 häck, där Susanna Kallur verkar närma sig formen efter EM, och där hon även utan formtopp borde vara en given segrare.

Hårdare blir det nog för syster Jenny att ta silvret.

Sjukampseuropamästarinnan Carolina Klüft har 100 häck som en av sina favoritgrenar, och har faktiskt ett bättre årsbästa än Jenny.

Carolina verkar dessutom vara i en rent osannolikt god form, och håller den i sig kanske hon till och med kan hota Susanna.

På 100 meter är också båda systrarna Kallur med - och har de två bästa personrekorden. Går man efter årsbästa lär dock IF Götas Emma Rienas bli en hård nöt att knäcka.

På 200 meter finns bara Jenny med av Falutjejerna. Den enda som kan hota henne där är Hellas Lena Udd.

Ett dalaguld borde det också bli i stavhopp - om Kvarnsvedens Kirsten Belin kommer till start. Hon dras med en förkylning och har förvarnat att hon kanske uteblir.

Utöver dessa tre Dalatjejer, finns det ytterligare några med medaljchans.

Falu IK:s Torbjörn Eriksson och Jon Andersson har båda kapacitet att slåss om medaljer på 100 meter respektive 800 meter.

Torbjörn Eriksson gör kanske sin sista start i ett mästerskap. Troligen vill han gärna sätta punkt för karriären med ett fint resultat.

- Jag vet inte riktigt hur bra han är i dag, funderar Björn Lindgren. Men jag är rätt övertygad om att han i varje fall kan ta sig till final.

Jon Andersson har fjärde bästa årsbästa på 800.

- Och han har också en klar medaljchans, tror Björn. Visst har Pell, Azerkan och Dirshe alla tre bättre både personbästa och årsbästa. Men jag tror att den stora svårigheten är att ta sig till finalen.

- I kvalheaten kommer det att gå undan ordentligt. Men i finalen blir det nog som vanligt - ett rävspel, som den slugaste drar sig segrande ur.

Flera finalchanser finns det också bland daladeltagarna.

Dit hör till exempel Falu IK:s Johan Persson i både kula och diskus och hans klubbkamrat Malin Larsson i tresteg.

I flera grenar är deltagarantalet så lågt att grenarna går direkt i final. där finns också en del dalahopp med - bland annat IFK Moras Catarina Asph på 5 000 och kanske framför allt 10 000 meter, Falu IK:s Sebastian Lindén i tresteg och Kvarnsvedens Kristian Algers på 5 000 och 10 000 meter.

Räkna dessutom med att ett av SM:s säkraste guld - det i damernas kula - hamnar i prissamlingen hemma hos Linda-Marie Mårtensson i Falun - även om hon ju numera tävlar för Hässelby.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons