Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är åt helvete"

Annons

När kvalserielagen möts är det stor skillnad på vilka domare som står på isen.

Elitserielagen Brynäs och Malmö har betalat för, och är garanterade, elitseriedomare i sina matcher.

När lagen från allsvenskan möter varandra, till exempel på fredag när Leksand och Skellefteå drabbar samman, kommer en allsvensk domare att stå på isen.

- Det kommer vara ett oerhört tryck däruppe, från spelare, tränare och publik, att påverka domarna. I en sådan match är det tjänstefel av förbundet att inte ställa den bästa domaren på isen, säger "Masken".

Är det så stor skillnad på domare från allsvenskan och elitserien?

- Ja, med det tryck som blir på domaren så måste han ha erfarenhet och pondus. Det gäller att stå emot, annars kan det barka hän precis var som helst. Ta matchen mot Malmö - det var tur att elitseriedomaren Lahti dömde då. En allsvensk domare hade aldrig klarat av den matchen, säger Carlsson.

De senaste åren har nästan enbart elitseriedomare dömt kvalseriematcherna.

Att det inte är så i år för lagen från allsvenskan beror på en strid mellan elitseriedomarna och Svenska hockeyförbundet.

Det är visserligen klubbarna som själva betalar domarnas arvoden.

Men hockeyförbundet sköter förhandlingarna.

Elitseriedomarna krävde 4 500 kronor per match.

Men hockeyförbundet skrev i stället på ett avtal med den allsvenska domarföreningen, vilket innebar en ersättning om 2 500 kronor per match för samtliga domare.

- Första reaktionen var att inte döma en enda match i kvalserien. Men när elitserielagen sade att "ni måste döma våra matcher, vi betalar elitseriearvode", så ställde vi upp på det. Men det här handlar inte om pengar. Det handlar om sättet vi blir behandlade på. Det ska vara justa förhandlingar det tycker vi inte att vi fick, säger Lars Tegnér, ordförande i Elitdomarföreningen.

Och elitseriedomarna vägrar nu alltså att döma matcher som spelas mellan två allsvenska lag i kvalserien.

Hockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund tycker att elitseriedomarna får ta på sig ansvaret:

- De här elitseriedomarna är som bortskämda ungar. När de inte får det de vill ha så ställer man inte upp och dömer, det tycker jag är löjligt. Och även allsvenska domare på väg upp ska väl få chansen att döma heta matcher. Hur ska de annars utvecklas? undrar Englund.

Och får svar direkt av Anders " Masken" Carlsson:

- För oss handlar spel i elitserien om minst 15-20 miljoner i ökade intäkter. Då måste man få de bästa domarna. Att vi inte får det är under all kritik, ja, rent ut åt helvete. Vi har dessutom sagt till förbundet att vi gärna betalar vad en elitseriedomare kostar. Men inget händer, säger Anders "Masken" Carlsson med en suck.

Det erbjudandet ställer sig dock Michael Englund kallsinnig till.

- Nu har vi det avtal vi har. Det är inget klubbarna kan sitta och köpslå om.

Men elitserieklubbarna får köpa de bästa domarna?

- Alltså, Hockeyligan har budgeterat för en elitserieersättning även i kvalserien. Då har vi sagt fine. Då får det vara så.

Men om nu Leksand vill betala med sina egna pengar, kan de inte få göra det?

- Nej. För de allsvenska klubbarna har vi (hockeyförbundet) ett avtal. Det finns inget som helst anledning att backa från det.

MARIE HALLMAN

Mer läsning

Annons