Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dessan" - en i gänget

Annons

- Jag är utbildad naprapat och jobbar nu med egen praktik i Göteborg, förklarar "Dessan".

I två år reste hon runt med de svenska herrarna, men inför den här säsongen blev hon tillfrågad om hon ville börja jobba med damlaget istället.

- Åren med herrarna var tuffa, men nyttiga för min del. Nu trivs jag helt perfekt med mitt jobb, säger "Dessan".

Hon växte upp i Tandådalen i Sälen, men flyttade sedan till Tärnaby för skidåkning och studier.

- Redan där lärde jag känna Anja och det har gjort det lättare att komma in i gänget, säger "Dessan", som i Aspen delar rum med världens bästa alpina tjej.

En naprapat åker alltid tillsammans med de alpina herr- respektive damlandslagen.

- Min viktigaste arbetsuppgift är att behandla trötta muskler på kvällarna. När tränarna jobbat färdigt, då börjar jag mitt jobb, säger "Dessan".

Men hennes arbetsdag innehåller betydligt mycket mer än några timmars knådande av muskler.

Hela dagen är hon med åkarna.

Hon finns redo att hjälpa till om någon skulle skada sig, men framförallt finns hon på start.

Det är också där hon finns när det är världscup. Hon kan massera upp värme, se till att åkarna är tända och att allt fungerar som det ska.

I Snowmass lägger snökanonerna ut en tät dimma över pisten, kombinerat med kylan är det riktigt bitskt och långt i från någon njutning att vara i backen.

- Men ändå är det här som semester. Omväxlingen och jag får resa och uppleva saker. Det tillsammans med ett underbart gäng elitidrottare och ledare, säger "Dessan".

På damsidan delar hon fysiouppdraget med Stefan Gustavsson.

- Jag är med nu och ska även göra tävlinsgperioden före OS samt världscupfinalen i Åre. Stefan får då OS, förklarar "Dessan".

Orsaken till att de delar jobbet är att det också för "Dessan" gäller att sköta sitt ordinarie jobb på praktiken i Göteborg.

När träningen är över händer något ovanligt. Det blir tid över för lite friåkning, det i en av världens mest eftertraktade skidområden - Snowmass.

"Dessan" och gänget tar liften upp till 3500 meters höjd, högt ovanför snökanonernas dimma. Sedan väntar 1600 meters fallhöjd med omväxlande manchester och pudersnöåkning.

Det åket var definitivt rena semesternjutningen. Men den stora glädjen, den kommer när någon av tjejerna fått till ett perfekt åk. Då gläds hela tränargänget och "Dessan" som får rapporterna i sin radio.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons