Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora förloraren är bandyns trovärdighet

Annons

Alla de grunder på vilka en trovärdig rättskipning ska vila har satts åt sidan i en hantering som dess bättre saknar motstycke.

Plötsligt är det inte domaren och hans rapport som gäller utan några tv-bilder en söndagskväll.

Plötsligt är det tv-redaktörens beslut om vad som ska bevakas, redigerarens och reporternas val av vad som ska visas eller inte visas som är grunden för svensk bandys rättstillämpning.

Hade inte SVT-sporten funnits på Zinkensdamm den där söndagen för att fullfölja sin "punktmarkering" av Obuhov hade ingenting hänt.

Jag var själv i Vänersborg fredagen före den där söndagen. I den matchen hände minst lika fula saker som på Zinkensdamm. Men på läktaren fanns inga tv-kameror....

Domarens rapport låg till grund för bestraffningarna efter den matchen.

Jag vågar dessutom med bestämdhet påstå: Hade den som sparkat hetat exempelvis Anders Westin eller Johan Kruse hade det förmodligen inte hänt någonting.

Då hade intermezzot sannolikt inte ens visats för tittarna. Och för bandyförbundets tävlingskommitté.

Reportaget var ju ingen regelrätt matchbevakning utan just en "punktmarkering" av Obuhov.

Numera är det alltså eventuella tv-bilder, även av andra hopklippta och redigerade, som är rättesnöret för svensk elitbandys rättskipning.

Hur långt tänker bandyförbundet att gå? Kommer SM-finalen att kunna avgöras efter videogranskning flera dagar efter att den spelats?

Kommer eventuella domarmisstag att korrigeras med tv-bildernas hjälp?

Efter tisdagens beslut finns ju plötsligt en helt ny praxis.

En praxis som för bara en vecka sedan var fullständigt otänkbar för tävlingskommitténs ordinarie ordförande Sven Karlsson i Sandviken.

- Vi använder inte video som exempelvis hockeyn utan går enbart på domarrapporten, sa han i en intervju då.

Var Sven Karlsson helt fel ute eller är han i sin frånvaro bara överkörd av sin egen kommitté när en Hammarby-ordförande och riksdagsledamot så ville?

Sven var kanske klok nog att förutse det som kommer att hända nu: Videokameror på läktarna som punktbevakar spelare för retroaktiv bestraffning. SVT och TV4 finns ju bara på en match av kanske tio eller 20.

Först som sist: Sparkar, slag eller andra ojustheter på en bandyis eller andra idrottsarenor kan aldrig försvaras.

Förresten inte heller de verbala angrepp av invandrarfientlig natur som Obuhov själv fortfarande ofta utsätts för. Angrepp som domarna oftast inte hör eller inte vill höra.

Vem vet? Kanske en dold mikrofon på "Obbes" tröja och ett ljudband till bandyförbundet är lösningen?

Efter domen i "fallet Obuhov" i går har svensk elitbandy fått en ny rättstillämpning. Den bör få en ny tävlingskommitté också.

Det är trist att tiden gör det omöjligt att i praktiken hinna få en prövning i idrottens högsta domstol, Riksidrottsnämnden.

Då skulle vi få ett definitivt svar på om aha-upplevelser i tv-soffan en söndagskväll är lika med rättssäkerhet och rättvisa.

I bandy är det ju i alla fall numera så.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons