Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den segern var guld värd

Annons

- Det visste jag inte, medgav Elin efter målgången.

- Men det passar väl bra i dag. Jag lovade min sambo Pär Höök att jag skulle vinna guld i dag, för att fira hans 30-årsdag. Och nu blev det ju verkligen guld.

Elin, som kom till SM i Skellefteå med fyra raka SM-guld bakom sig, har haft det lite jobbigt under SM-veckan.

- Formen var inte den bästa till en början. Men den har blivit bättre och bättre - även om det fortfarande inte handlar om någon toppform, säger Elin.

Egentligen började det mesta fungera redan på 15 kilometer.

- Men där hade Anna mycket bättre skidor än jag. Så där fick jag nöja mig med silvret, liksom på fem kilometer.

Sen strulade det för Elin i sprinten. Men i stafetten släppte det för henne, och hon gjorde den absolut snabbaste sträcktiden av alla, och räddade ett "omöjligt" brons åt IFK Mora.

Och så då tremilen i strålande solsken.

- Perfekta förhållanden. Inte löst, inte isigt och bra fäste, säger Elin.

Elin såg inte ut att åka speciellt fort. Anna Dahlberg såg påtagligt plågad ut, där hon kämpade om att klara bronset. Men "Guld-Elin" såg inte alls ut att förta sig. Hon åkte lungt, målmedvetet och med långa, fina glid.

- Nej, jag har hela tiden fått rapporter om att jag drog ifrån, så jag har kunnat köra väldigt avslappnat. Så länge man slipper stressa, går det lätt att få tekniken att fungera. Men jag kände mig inte säker på att jag skulle vinna, förrän sju kilometer från mål. Då visste jag att jag hade över två minuters ledning, och hade dessutom Kina Swidén, som låg tvåa i loppet, omåkt bakom mig. Då kände jag mig rätt så trygg.

Och även om det är Åsarnas Anna Dahlberg, som i kraft av tre guld under veckan (15 kilometer masstart, fem kilometer klassiskt och sprint), är den som nu kan titulera sig SM-drottning, ligger Elin med sitt guld och två silver inte långt efter. Och att tre-milsguldet är det som är mest värt - därom är det ingen tvekan. Åtminstone om man räknar in guldtackans värde.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons