Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den långa segerfesten

Annons

Markus Karlsson, en av de trotjänare som följt Djurgården i med- och motgång, blickade ut över det blårandiga folkhavet på Stockholms Stadion.

Ett dygn efter guldmatchen återstod ännu en hel del firande innan fotbollsvardagen väntade igen.

Åtminstone 10 000 djurgårdssupportrar följde med sitt lag till Borås och den avgörande guldkampen mot Elfsborg.

Lika många mötte upp när mästarlaget visade upp sig på hemmaborgen vid Valhallavägen. Jublet och skanderingarna växte i takt med att guldgossarna en och en presenterades och intervjuades av Ulf Elfving.

Lagkaptenen Markus Karlsson har genom många års slit och uppoffrande försvarsarbete blivit en av de mer uppskattade spelarna hos djurgårdsklacken.

Och han njöt i fulla drag.

- Man hade väl hoppats att få uppleva det här någon gång. Men knappast våga tro på det. Men vi vinner SM-guld för att vi är det bästa laget. Och så har vi lite flyt också, vi hade lite otur förra året och har haft medgång i år, sade Markus Karlsson.

Det var bara två år sedan som Djurgården vann superettan och tog klivet upp till allsvenskan. Sedan började en satsning, ekonomiskt och spelmässigt, som gjort Djurgården till landets bästa fotbollsklubb oväntat snabbt.

- Jag tycker vi har visat på bra psyke och moral. Vi fortsatte vinna när de andra började tappa.

Bo Lundquist, ordförande med de ekonomiska musklerna, stod draperad i sin djurgårdshalsduk och konstaterade att satsningen mot toppen gett ett silver och ett guld på två år. Och ska ge mer.

Djurgårdens medvetna strategi att knyta unga talanger till sig - förkärleken för U21-landslagsspelare är ingen hemlighet - blir förstås lättare att uppfylla i takt med framgångarna.

- Vi behöver fylla på truppen. Stefan Rehn slutar ju och några kanske blir proffs. Men vi har ett par matcher kvar, sen sätter vi oss ner och planerar, sade Lundquist som dock lovade att man ska försöka behålla inhyrda Johan Elmander.

- Han är vår till 1 juli. Feyenoord vill nog sälja honom om det ska bli en fortsättning hos oss och i så fall ska vi försöka lösa honom.

I övrigt har Djurgården kontrakt med i stort sett hela truppen även nästa säsong. Inklusive Markus Karlsson, veteranen som aldrig upplevt en så trevlig allhelgonahelg.

Efter en lång natt - middag på herrgård i Täby, Café Opera och Spy bar - väntade ännu en festkväll på söndagen. Bland annat middag med guldgubbarna från 1966, de som senast spelade hem ett SM-guld till Djurgården.

(TT)

TT

Mer läsning

Annons