Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delat guld på tremilen

Annons

- Vi ledde så klart, och var så jämna, att vi tyckte det var ett riktigt drag. Vi har ju en hel veckas SM-tävlingar framför oss, och tyckte det var onödigt att köra slut på varandra, menade killarna efter målgången.

Tremilen var sex varv på en femkilometersslinga. Efter första varvet såg det ut som en mycket öppen affär. I stort sett hela startfältet låg på ett enda långt radband.

Men när andra varvet började, satte Anders och Mathias upp tempot. Redan ut ur skidstadion skaffade de sig en lucka. Den enda som vågade hänga med var Hudiksvalls Björn Lind. Men han fick ge upp även han, och blev snart inhämtad av de övriga.

Resten av loppet var en defilering av de två Östersundsåkarna. Först Anders och i hans släptåg Mathias, som faktiskt inte drog en meter.

- Andra och tredje varven orkade jag helt enkelt inte. Jag hade fullt sjå att hänga med. Men sen blev jag piggare och piggare. Så jag erbjöd mig att gå upp och dra. Men jag fick svaret från Anders att det inte behövdes. Han drog gärna, berättar från förkylning nyss tillfrisknade Mathias.

Och så blev det. Tempot var tufft, och med ett varv kvar ledde duon med 1.50. Men sedan kom tydligen överenskommelsen till, och till mål tappade de till 1.38 i marginal. Trean, som gick tufft sista varvet, var Hulåkillen Mats Larsson, som i och med tremilsbronset nu tog sin andra raka bronsmedalj i Åsarnas dräkt. Han blev ju trea även i jaktstarts-SM.

Den av publiken väntade spurtuppgörelsen blev alltså aldrig av. Anders och Mathias åkte lungt sida vid sida mot mål, och hakade vid passagen över mållinjen ihop sina skidor.

Skillnaden var bara den att Mathias fria skida låg framför och Anders fria skida bakom den hopkopplade skidan. Tidtagningen markerade därför Mathias som segrare med en tiondels sekund.

Något som tävlingsjuryn sedan valde att upphäva. Båda fick därmed guld. Och det blev dessutom dubbla guld, då de tillsammans med Gustav Berglund även vann lagguldet.

Främsta daladeltagare individuellt blev IFK Moras Niklas Karlsson, som slutade sexa genom att vinna en spurtduell mot Hudiksvalls Daniel Rickardsson. Rikard Andreasson blev 10:a och Henrik Eriksson 13. Därmed tog IFK Mora lagbronset.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons