Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill dominera

Annons

Och som vanligt när det gäller SM dyker IFK Mora SK upp med en stor trupp.

- Tolv aktiva och ett antal ledare. Totalt åker vi upp med 20-25 personer, säger klubbens ord- förande Mikael Helgesson.

När den stora truppen återvänder hem nästa söndag är tanken att ett antal medaljer ska finnas med i bagaget.

Både individuellt och i stafett finns goda chanser till framskjutna placeringar.

En som visat fin form hela säsongen är Rikard Andreasson. "Lille Skutt" som han kallas, leder Svenska Cupen när en tävling återstår ( i Bruksvallarna) och han slutade åtta totalt i Skandinaviska Cupen.

- Självklart hoppas jag på ett bra SM. Formen är god och jag har gjort min bästa säsong någonsin, säger Rikard som har två sjundeplatser som bäst i SM tidigare.

Vilken distans ser du som din bästa medaljchans?

- Jag vet inte, vill ju lyckas i alla tre individuella, dubbeljakt, 15 kilometer klassiskt och femmilen i skejt. Det har fungerat bra i både skejt och klassiskt den här säsongen. Men de bästa placeringarna har jag i skejt, säger Rikard.

Erik Eriksson hade hoppats på en topplacering i Vasaloppet. Men den målsättningen infriades inte. En 17:e plats var inte vad han hoppats på.

- Nu vill jag ha revansch. Jag har inte tävlat så mycket mot den nationella eliten den här säsongen eftersom jag låg långa perioder på läger i Italien innan Vasaloppet, säger Erik, som kommer att köra samtliga individuella distanser utom sprint.

- Jag hoppas verkligen att jag får utdelning för all träning jag lagt ner.

På damsidan är naturligtvis landslagsåkaren Elin Ek det stora hoppet.

Elin valde att stå över lands- lagets resa till Japan, och har därför kunnat vara hemma och ladda i lugn och ro.

- Nu känns det rikligt bra. Jag har varit lite trött. Att jag inte åkte med till Japan var bestämt innan säsongen. Den resan ingick inte i min säsongsplanering, säger Elin som även hon kommer att köra samtliga individuella distanser.

- Sprinten står jag över eftersom den går dagen innan tre- milen. Det känns som att alla distanser passar mig, säger Elin som har fem SM-guld hemma i prisskåpet.

- Hur många SM-medaljer jag har totalt vet jag inte, bara att jag har fem guld.

Individuellt har Mora alltså många medaljchanser.

Men även i stafett bör klubben ligga långt framme, på både dam- och herrsidan.

Om vi börjar med damer är Elin Ek självskriven. Det bör även Sofia Bleckur vara. Men sedan...

Tredje länken är däremot en öppen historia. Den platsen får systrarna Limby, Julia och Jenny slåss om.

- Vi har en bra chans i stafett. Åsarna och Piteå är inte lika dominerande som de varit förut. Även i sprintstafetten kan vi vara med långt framme, säger Elin.

Svårt blir det för lagledningen att plocka ut rätt herrlag. Stafetterna körs i fria stilen på alla sträckorna. Rikard Andreasson kan känna sig säker på en plats. De andra två sträckorna blir det knepigare att sia om. Det finns en handfull åkare att välja mellan. Erik Eriksson, Niklas Karlsson Niclas Jacobsson, Lars Suther, Markus Leijon och Magnus Jonsson får göra upp om de platserna.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons