Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tror på VM 2006

Annons

På måndagen besökte bandyförbundets arbetsgrupp Falun för att bilda sig en starkare uppfattning om dalakommunernas koncept.

- Vi märker att det finns ett starkt kommunalt engagemang här i Dalarna och det är viktigt, sade Anders Bergström, styresleledamot i Svenska Bandyförbundet.

Det korta avståndet mellan boende och arenorna föll också bandyförbundets delegation i smaken, liksom erfarenheten av stora arrangemang.

- Här på Lugnet kan ju faktiskt spelarna gå från hotellet till banan, sade Bergström.

Har ni märkt något negativt under ert besök?

- Nej.

Hur goda chanserna är att Dalarna får bandy-VM vill dock inte Bergström avslöja.

- Nej, med hänsyn och respekt till övriga sökande så behåller vi det mesta för oss själva.

Förra veckan tog arbetsgruppen del av Stockholms koncept och i dag går resan vidare till Hälsingland, där de fyra klubbarna Bollnäs GIF, Broberg/Söderhamn, Edsbyns IF och Ljusdals BK tillsammans har sökt VM.

- Sedan går vi igenom våra besök och kanske droppar det av någon kandidat i samband med styrelsemötet den 26-27 november.

Bandyförbundets arbetsgrupp fick träffa representanter från de tre berörda kommunerna.

- För Faluns del vet jag att det krävs stora arbetsinsatser. Vi behöver bland annat utöka publikkapaciteten till 10 000 åskådare, sade Thomas Andersson, evenemangschef på Lugnet.

- Stora Tuna har fostrat många duktiga spelare genom tiderna, men de flesta har flyttat härifrån. Jag tror att ett bandy-VM på nytt skulle locka fler ungdomar till sporten, sade Håkan Rystedt, evenemangschef i Borlänge.

- I Ludvika kommun har vi ju erfarenhet av bandy-VM sedan tidigare. Projektet med Mitt Dalarna ser väldigt intressant ut och skulle det gå i lås är banorna i Grängesberg och Smedjebacken aktuella som spelplatser, sade Ingvar Henriksson, ordförande i kultur- och med fritidsnämnden i Ludvika samt samma post i Dalarnas Bandyförbund.

- Ludvika kommun svarade för ett av de bästa bandyarrangemangen förra säsongen när skolungdomar fyllde läktarna i Grängesberg, minns Anders Bergström.

Matcherna mellan Norge-Kazakstan och Ryssland-Finland lockade närmare 2 500 åskådare.

- Det är den typen av fest vi är ute efter i bandy-VM, sade Bergström.

Dalakommunernas koncept är till viss del hemligt.

- Vi har ett koncept som vi tror på, men det vore dumt av oss att berätta för mycket. Då kan ju övriga sökande ta våra idéer, sade Ingvar Henriksson.

Med i delegationen som besökte Falun var också Rolf Käck, sportchef i Svenska Bandyförbundet.

- Vi arbetar utifrån en mall där det finns vissa betydelsefulla grundbultar, såsom eventuella ombyggnader av arenorna, hur publiken kan tas emot. Vi ser det som nödvändigt att besöka de olika platserna, sade Käck.

Han och Anders Bergström lämnade Lugnet med ansiktsuttryck som en pokerhaj skulle betala mycket för. Men så mycket kan vi nog säga, att chansen till VM i Dalarna 2006 åtminstone inte försämrades efter gårdagens besök.

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons