Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tränar för att rädda liv

Annons

I lördags arrangerades det så kallade "turtletest" som är ett måste varje år för att en racerbåtsförare ska få ut sin licens.

- Det är obligatoriskt för alla förare som sitter fastspända i sina båtar med säkerhetsbälte, säger Schedwin.

Det var första gången någonsin som testet genomfördes utanför Stockholm.

Samtidigt var det lokala räddningsteam som Ruskprickarna nu lyckats skapa på plats för att öka sina kunskaper. Ett team med räddningsdykarna Bernt Wickström, Kjell Appelqvist, Bo Andersson och båtföraren Bo Uddgård.

- Det betyder väldigt mycket för oss att få ihop ett lokalt team här i Dalarna.

Tidigare har vi varit hänvisade till det team som finns i Stockholm, säger Christina, som inte bara är ordförande i Ruskprickarna, utan också sitter med i Racerbåtsförbundets styrelse och dess tekniska kommitté.

- Nu var det mycket lyckat att vi kunde ha den här utbildningen med räddnings-

teamet och turtletestet samtidigt. Nu fick räddningsdykarna se vad som händer när en förare hamnar upp och ner och ska försöka ta sig ur sin cockpit under vattnet.

Turtletest betyder sköldpaddstest:

- Ja, förarna sitter ju fast i skalet, säger Christina.

Testet innebär att föraren med hjälm och flytväst sitter fastspänd med säkerhetsbälte i en cockpit, som sedan välts i bassängen.

- Sedan handlar det om att kunna lossa säkerhetsbältet, plocka bort ratten och ta sig från förarplatsen. Att ha fått prova detta i en simulator betyder faktiskt oerhört mycket om olyckan är framme.

- Då kan det ju handla om både skador och chock. Men utbildningen sitter i ryggmärgen, säger Christina.

Sammanlagt deltog ett tiotal personer i lördagsaktiviteterna i Bjursåsbassängen, med Marie Bengtsson från Västerås som instruktör. Aktiviteter som innebär att Dalarnas racerbåtssport och framför allt Ruskprickarna nu fått ett eget officiellt räddningsteam och att ett antal racerbåtsförare fått en test och utbildning som kan vara skillnaden mellan liv och död om olyckan är framme.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons