Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De siktar uppåt

Annons

Ett stort avbräck är att Elin Dahlstedt inte deltar, då hon är nyopererad i en hälsena.

Kvintetten som representerar Leksand i Tiomila blir därför Madelene Allmungs, Eva Nordkvist, Lena Nilsson, Petra Thomasson och tyskan Karin Schmalfeld.

Fjolåret slutade med en 17:e plats för Leksand, två placeringar efter Domnarvet. Då sprang Madelene den näst sista sträckan. I år är det hon som ska se till att Leksandsdamerna har tätkänning efter första sträckan.

- Det spelar ingen roll om jag leder eller är 30:e. Bara jag inte är för långt efter tidsmässigt, säger Madelene.

Hon tror att terrängen i Kolmårdenskogarna passar Leksandslaget.

- Det blir ganska svårorienterat och det hoppas jag att vi gynnas av. I fjol var det ganska lätt och då blev vi ifrånsprungna. Nu gäller det att hålla koll på kartan och inte dra upp tempot för mycket och bara springa.

Precis som klubbens herrlag, har damerna ett starkt kort på sista sträckan i nyförvärvet Karin Schmalfeld, 13-faldig tysk mästarinna.

- Tempot brukar trissas upp rejält under de två sista sträckorna, så det känns bra att Karin får avsluta för oss, säger Madelene.

Senast ett svenskt lag vann Tiomila var år 2000. Då var Domnarvets damer först över mållinjen. Till i år har några av de bästa norska och finska lagen försvagats något, även om de fortfarande är starka. Så kanske, kanske är det dags för en svensk seger igen.

Störst chans att snuva lagen från våra grannländer på segern har troligtvis Ulricehamns OK med bland andra Jenny Johansson och Simone Niggli-Luder.

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons