Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De satsar på kärleken på sommaren

/

Annons

Den 29 juli börjar skidträningen igen. För Hans i Österrike och för Maria i Norge.

- Under tävlingssäsongen är det morsning och goodbye, säger Maria.

Tidningen hann träffa Hans och Maria under en blixtvisit hos mamma och pappa Olsson i Kråkberg. Efter ett dygn hemma bar det av norrut. Först till Östersund där Hans har lägenhet och sedan till Umeå för att fira Marias 21-årsdag den 25 juli.

Förra säsongen var Maria hemma i Umeå som mest fem dagar i sträck.

- Du var väl hemma ännu mindre, säger hon och tittar på Hans.

Trots att deras dagar tillsammans under vinterhalvåret är räknade har de hållit ihop i drygt tre år. De blev tillsammans på SM i Gällivare 2004.

- Jag brukar säga att vi är ett aprilskämt, säger Maria. Skrattar och ler sedan ömt mot Hans.

De sitter bredvid varandra i soffan. Efter varje svar de gett snuddar deras blickar vid varandra som om de sökte bekräftelse: visst är det okej att jag berättar?!

Deras tid är nu. De är nyligen hemkomna från Spanien, två veckor kombinerad avkoppling och träning. Även om motion står på schemat så gott som varje dag även sommartid är det annorlunda - nu kan de vara tillsammans.

- Det är inte direkt så att vi springer och håller varandra i handen, men vi tränar samtidigt, säger Hans.

Den här förmiddagen har de kört intervallöpning. Cykling och styrka är några andra sommaraktiviteter. Att dela elitsatsningen med sin partner ser de som positivt.

- Vi förstår vad den andra håller på med och vet att skidåkningen måste få ta all tid den behöver. Det gör också att det blir mer kvalitetstid när vi väl ses, säger Maria.

Även om de har sporten gemensamt skiljer sig Hans och Maria i mycket. Till exempel har hon stora planer för att ta igen det hon har kvar av gymnasiet. Han har inga studiemål alls, utan hoppas göra sig en slant på skidorna.

- Jag ser fram emot ett annat liv när skidkarriären tar slut. Då kan jag plugga vidare, säger Maria.

- Jag ska bli professionell pensionär. Först ska jag suga ut det söta inom idrotten, sedan ska jag skaffa barn och vara hemma med dem, skrattar Hans.

Sedan blir han allvarlig och tillägger:

- Man får ut mycket annat av idrotten, till exempel livserfarenhet och kontakter.

Hans Olsson blev en erfarenhet rikare i och med olyckan han var med om i vintras. Idag är han helt återställd, men ännu har han inte vågat titta på inspelningar av teves rapportering. Även om han själv vill vifta bort det hela har både Hans och Maria starka minnen från olycksdagen.

- Jag var i Cortina i Italien när det hände och hade själv tävlat den här dagen. Efteråt fick jag en hälsning från Monica (Hans mamma). Hon sa att Hans var okey. Först trodde jag hon menade att det hade gått bra för honom på tävlingen. Sedan började alla journalister fråga mig hur det var med honom. Jag läste på internet, där stod att Hans hade fått hjärnskador. Senare på kvällen ringde han och lät alldeles sluddrig. Då förstod jag hur allvarligt det var och blev riktigt orolig.

- Äh, det var ju inte så farligt. Jag vaknade och försökte resa mig upp direkt efteråt, men jag blev hindrad. Sedan minns jag ingenting förrän jag hörde helikopterljud. Jag trodde först att jag hängde under helikoptern, men jag hörde röster och förstod att jag var inuti.

- Jag var fastspänd på en ryggbräda och hade fortfarande pjäxorna spända som på tävling. När jag upptäclte det fick jag nästan panik. De förstod inte engelska heller och först när jag visade att jag kunde röra benen knäppte de upp lite.

- Jag har inte heller sett olyckan på film, avslöjar Maria.

- Va, har du inte, utropar Hans.

Mer läsning

Annons