Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De laddar inför OS

Annons

Nämligen Peter Elander.

En skåning som under fyra år spelade i Mora IK i slutet av 70-talet, varav tre i A-laget. Tillsammans med Christian Yngve tränar han nu, det svenska damlandslaget, och har siktet inställt på en medalj i OS.

- Vi vet att det blir tufft, men vi har haft fina förberedelser och vet att vi kan ta en bronsmedalj. De två favoritlagen - USA och Kanada - blir för svåra, säger Peter Elander som ser att OS-formen börjar nalkas i dam- laget.

- Uppbackningen inför OS- säsongen har varit bra och vi har spelat mot absolut bästa tänkbara motstånd under hela uppbyggnadsperioden. Jag ser att tjejerna blir bättre och bättre och är riktigt hoppfull inför OS. Men det blir svårt. Realistiskt sett kan vi bli trea som bäst, men har vi otur kan vi också bli åtta. Men jag tror det kommer att gå bra, fortsätter Peter.

- Men man ska också veta att USA laddat för det här i ett par år och Kanada också under lång tid, så jämfört med deras förbederelser ligger vi långt efter, menar Elander.

Många hockeyälskare i Dalarna minns Peter Elander som den oblyge skåningen som kom till Mora IK som 16-åring, och som första året i MIK fick vara med och vinna pojk-SM.

Sedan dess har hela livet handlat om hockey. Efter en lång aktiv karrär har han blivit tränare och tidigare landslagsuppdrag är för J 20-landslaget där han var assisterande tränare till Mats Hallin.

- Jag tror att damishockeyn har en framtid. Nästan alla elitserieklubbar satsar i dag på damishockeyn och det har blivit ett lyft. Skulle vi sen göra bra ifrån oss i OS är jag övertygad om att massor av unga tjejer kommer att börja spela ishockey, säger Peter.

- Men damerna måste ges bättre förutsättningar ute i klubbarna. Man bör satsa lika mycket på ett damlag som man gör på ett B-juniorlag för pojkar, fortsätter Peter som ser att damishockeyn växer snabbt både i Norrland, Stockholmsområdet och i södra Sverige.

Till OS åker en trupp på 18 spelare och sex ledare. Och den 1 februari åker OS-damlaget till Salt Lake City där man skall spela två matcher innan allvaret och kampen om OS-medaljerna börjar.

- Vi är optimister och tror att det har alla förutsättningar att bli ett bra OS för det svenska laget, slutar Peter Elander.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons