Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De laddar för vc-tävling

Annons

-Det är faktiskt första gången som en världscuptävling på cykel arrangeras i Sverige om man bortser från down hill, berättar Peter Sjölund, ordförande i Falu CK.

Falun och framför allt Lugnet invaderas till helgen av världens främsta mountainbikeåkare. På lördag förmiddag går starten.

I dagsläget är 440 cyklister anmälda till Långa Lugnet.

I herrklassen är åtta av de tio främsta i sammandraget anmälda till Långa Lugnet. Fem av de sju bäst placerade damerna kommer också till Falun.

Av de svenska deltagarna har Fredrik Kessiakoff bäst chans till en topplacering. Han ligger för närvarande på 16:e plats i sammandraget.

Goda chanser till fin placering har också Philip Tavell. På startlinjen finns även dalagrabbarna Fredrik Modin från Ludvika samt Säterkillarna Emil Lindgren och Matthias Wengelin. På damsidan är Anna Enochsson och fjolårssegraren Maria Östergren Sveriges största hopp. Anna kom fyra i den senaste världscuptävlingen trots en punktering. Slättas Hanna Bergman samt de båda hemmatjejerna Maria Landström och Jennie Stenerhag ställer också upp.

Start och mål sker på Lugnet. Tre tuffa varv väntar deltagarna. Det första varvet, cirka fyra mil långt, går till Sundborn medan det andra, fem och en halv mil långa varvet, går till Grycksbo. Det en mil långa slutvarvet avgörs på Lugnetområdet. Sammanlagt är tävlingen tio och en halv mil lång.

-Tidigare år har Långa Lugnet varit omkring sju mil. För att få världscupstatus krävde det internationella cykelförbundet en längre bana. Önskemålet från deras sida är en segertid på omkring fyra timmar, säger tävlingsledaren Björn Stenberg.

Precis som tidigare år ingår tävlingen i den svenska långloppscupen.

-Vi kommer att ha två resultatlistor. Inga utländska åkare kan plocka poäng i Långsloppscupen.

På lördag körs också Lugna Turen. På söndag är det sedan dags för de yngre åkarna i Lilla Lugnet.

Många timmars förberedelser ligger bakom helgens tävling. Redan innan den är avgjord har Falu CK bestämt sig för att inte söka någon ny världscuptävling nästa säsong.

- Vi kommer i stället att ha en cykelvecka där vi ska kora Sveriges bästa allround-cyklist. Lägsta placeringssiffran efter de tre momenten mountainbike, landsväg och cykelcross blir inofficiell svensk allroundmästare, avslöjar Björn Stenberg.

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons