Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan se tillbaka på 40 framgångsrika år

Annons

Tävlingsverksamheten startade först som en del i Säters gymnastikförening, men blev snart en sektion i Säters idrottsförening och är nu en egen fristående förening, Säters IF volleyboll.

Bertil Henningsson är mannen som lade grunden till volleybollen i Säter.

- Gymnastikföreningen höll till i Kungsgårdsskolans gymnastiksal och träningarna avslutades med korgboll, men det var rena rugbyn. Sedan var Folke Hellström på kurs i Lidingö och där spelades det volleyboll. Så när han kom tillbaka spelade vi volleyboll i stället för korgboll efter gymnastiken. Vi spände upp en lina mellan ribbstolarna, berättar Bertil.

Det var så volleybollen i Säter började.

Bertil var med och startade Dalarnas volleybollförbund och ett utbyte inleddes mellan Säter, Wasa från Hedemora, Asea från Ludvika och Insjön.

1964 spelade Säter match mot Bobygden och vann med 15-10, 15-2. I laget ingick Bertil Henningsson, Stig Olsson, Lars Stigsson, Tage Karlsson, "Gugge" Axelsson, Johan Ragnedahl, Göran Johansson, Kerstin Andersson, Kurt Asplund och Lisbet Andersson.

1969 vann Säter skol-SM efter seger mot Apladalsskolan i Värnamo.

- Året innan var vi i final, men föll då mot Växjö, berättar Bertil.

1971 fick Säters damer spela i allsvenskan. I laget spelade Karin Johansson, Kerstin Andersson, Lisbet Andersson, Anne Stenqvist, Gunilla Frykholm, Ulla-Pia Norman, Marie Henningsson, Christina Jansson, Eivor Degerfeldt och Anette Andersson.

- Det var dåligt med lag och vi fick erbjudande om att spela i allsvenskan. Det var två serier och vi spelade i den norra med flera Stockholmslag och blev näst sist.

Sedan blev det spel i division 2 och det var även det en tuff serie med många bra lag.

Bertil Henningsson berättar att det var träning måndag, tisdag, torsdag och fredag samt match lördag och söndag. Föreningen hade två herrlag, två damlag och ett ungdomslag.

Hans tre döttrar spelade volleyboll, liksom sonen.

- Att jag inte är skild är då helt och hållet min frus förtjänst, säger han.

En annan person som gjort en otrolig insats för volleybollen i Säter som spelare, tränare, administratör och allt annat som hör den lilla klubben till är Per Eriksson.

- Jag var nog 16 år när jag kom med i a-laget, berättar han.

Senare blev han både spelare och tränare och i den egenskapen fick han vara med om många framgångsrika år.

- Hela tiden sedan dess har vi legat på en hög nivå. Har vi varit ner i division 2 har vi bara varit nere och vänt.

I december 1993 fanns rubriker i tidningen som "Säter fixade det omöjliga". Herrlaget tog klivet upp i allsvenskan, snäppet under elitserien, detta som första herrlag från Dalarna.

Bland spelarna då fanns Toumo Vartiainen. Toumo är en av de som spelat i Säter som också haft framgångar i lag i elitserien. Christer Gustavsson spelade också ett tag i Säter och han spelade i IKSU tillsammans med Toumo och fixade SM-guld.

Göran Westlund är en annan Säterspelare som spelat i elitserien och det en säsong i Floby.

- Vi har duktiga spelar nu också som spelar i division 1 med ambition att nå allsvenskan, berättar Per.

Per jobbar fortfarande som ledare inom volleybollen, men nu är det Magnus Erkiksson som tränar herrlaget.

Damlaget hade för några år sedan ett nytt toppår med spel i division 1, men har även i år ett bra lag som spelar i division 2.

- Det är ett bra division 2-lag och det är en rimlig nivå, tycker Per.

Verksamhet på en liten ort och små resurser till trots har Säters IF volleyboll lyckats hålla sin höga klass och fortsätter att fostra duktiga volleybollspelare.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons