Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De är helt fel ute"

Annons

Kjell-Erik Kristiansen har hållit på med det mesta kring sportarrangemang. När han var kommentator på Eurosport var längdskidåkningen prio ett på vintern.

-Nu har till och med nordisk kombination bättre status, och skidskytte har ett betydligt större intresse, både medialt och publikt, förklarar han.

Vad han efterlyser är ett tv-team och ett arenateam som följer med hela världscupcirkusen, och fler kringarrangemang vid tävlingarna.

-Vår tid är mycket mer värdefull idag än för bara fem-tio år sedan. Idag kräver vi nästan att kunna sitta uppkopplade mot internet när vi sitter på utedass i skogen. Därför måste man göra upplevelsen på plats större än det är att följa den på tv, säger han.

-Och tv har också tagit in folk som inte förstår längdåkningen. Se bara på tävlingen i onsdags. Det var som en riktig Hitchcockrysare, men presenterades på ett sätt så att ingen jäkel förstod vad som hände.

-Det är lite som att svära i kyrkan, men alla nya grepp är inte bra. Jag var speaker på VM i Oberstdorf där de hade masstart på 50 kilometer. Jag fick stå och hålla masken i 45 kilometer, för det hände ingenting. Skidsporten har glömt sitt viktigaste ord: Dramaturgi, rasar Kristiansen.

Han vill gärna skapa debatt och vurmar för att återskapa intresset.

-Visst pratar jag i egen sak då det här är något jag jobbar med, det förstår alla, men jag pratar även för hur vanligt folk ska upptäcka tjusningen. VM i Oslo 1966 var inte en sämre tv-produktion än dagens, med skillnad att det är färg nu.

-Ungdomar är numera inte intresserade av skidor. Tittar du på snowboard så är det helt annat tryck och fest på arenan. Skidskytte har använt samma grepp och dessutom satsat på att förklara sporten så alla förstår.

-Men längdskidåkningen måste fundera över vad de kan hitta på.

Kristiansen har lagt fram förslag till internationella förbundet, FIS, som förklarat att varje nationsförbund ansvarar för de egna tävlingarna.

-Då har jag vänt mig till dem, men inte fått mycket till gensvar. Sex gånger har jag påtalat detta för svenska skidförbundet i Falun inför skidspelen, men inte ens fått ett svar.

-Jag förstår arrangörerna som vill spara pengar och att de har svårt att få in sponsorpengar idag. FIS måste ta ett större ansvar, avslutar Kristiansen.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons