Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är guld värda

Annons

- Det är en stor glädje att för varje säsong konstatera att våra spelare är så gott som skadefria, sa i går eftermiddag en något trött Nisse Holmdahl, som firade guldet med spelare och övriga ledare på nattklubben "Björnstugan" i Örebro till solen gick upp på torsdagsmorgonen.

- Jo, visst är man lite seg men det känns bra att få fira guldet efter en lång säsong, där vi tränat hårt tillsammans.

- Men det är klart, 19-åringarna på nattklubben tittade nog lite extra när det dök upp en gammal gubbe som jag i församlingen, säger Holmdahl med ett skratt.

Det stora guldfirandet väntar dock till en officiell bankett, som kommer längre fram.

En annan som hejade fram Örebrotjejerna i Vallentuna var avgående landshövdingen Gerd Engman.

- Hon är en stor supporter till flickorna och hon kommer säkert att vara med på banketten.

Örebro vann finalserien mot Elverket från Vallentuna med 3-1 i matcher.

- Men det har varit knallhårt och jag trodde inte Elverket skulle kunna utmana oss så tufft som dom gjorde, kommenterade Holmdahl.

Matchen i Vallentuna gick till fem set och när Örebro nu vann var det Elverkets första förlust på hemmaplan under säsongen.

Nisse Holmdahl vet att jämföra de olika guldupplagorna och konstaterade nu att säsongens lag bara har en riktigt lyskraftig stjärna och det är 31-åriga Sofia Molin.

- Tidigare har vi haft flera spelare av hög klass men nu är det istället laget som klivit fram och vi har spelare som inte skramlar ihop när det gäller.

Örebro säkrade alltså SM-guldet på bortaplan och tappade därmed kanske 100 000 kronor i intäkter från en femte match på hemmaplan.

- Men så kan man inte tänka. Det gäller att ta chansen när den kommer.

Till skillnad från en del andra fystränare utgår Holmdahl från bålen, som han kallar kroppens mitt.

- Vi jobbar alltid upp styrkan i kroppen först, därefter går vi över till ben och armar. Eftersom vi nästa helt klarat oss från skador känner jag att den metoden är rätt.

- I andra lag är det vanligt med skador i knän och fotleder, vilket kan vara en följd av att man tränat fel.

Rätt träning i kombination med en vilja att träna hårt ansåg Holmdahl är en viktig förklaring till Örebros dominans inom volleybollen.

- Det är ett härligt gäng att jobba med. Även om det är tuff träning många gånger finns det ändå utrymme för skratt och skämt.

Nästa uppgift för Nisse Holmdahl blir EM-kvalet, som inledes i maj. För han finns med som ansvarig fystränare även i blå-gult.

- Vi i Örebro har fem spelare med i 16-mannatruppen. Den ska bantas till 12 spelare inom ett par veckor och då kanske någon av våra får kliva av, vi får se.

Nisse Holmdahls framgångar hos Örebros volleybollag har uppmärksammats även inom andra idrotter.

Bland annat har han hjälpt simhopperskan Anna Lindberg i hennes fysiska träning de senaste sex åren och stöttar även Örebro simsällskap. Dessutom blir det återkommande universitetsföreläsningar.

Nu senast är det ledningen för Ludvika HF:s nya division 1-lag i handboll för damer som tagit kontakt med Holmdahl.

- Det är riktigt att vi för diskussioner och det är nog inte omöjligt att blir ett samarbete, upplyste Holmdahl.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons