Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel - en välväxt lirare

Annons

- Det finns många regler vad det gäller tacklande och bryter man mot dem får man varning och minus-yards, säger Daniel Larsson, 28, tidigare spelare, numer assisterande coach i Ludvika Wolverines. Han hade otur att skada ena knäet i början av säsongen och har stått vid sidan av planen sedan dess.

- Annars är det inte mer skador än inom vanlig fotboll.

Wolverines har funnits som förening sedan 2000, men det är inte förrän för ett år sedan som man började tävla i eget namn.

Tidigare åkte man till Avesta och spelade med stadens lag, Ludvikaspelarna hade inte ekonomiska resurser eller kunnande för att driva en egen förening.

- Men det kändes inte bra, vi var flest på träningarna och så åkte vi ända dit. Så vi tog ett beslut att försöka köra själva, säger Daniel.

Det är mycket som ska fungera när man startar en förening, inte minst ekonomiskt. Laget har många långa resor i sin serie, bland annat till Luleå.

Ludvika ligger i division 1 norra B. Det finns en grupp A, men som nykomling hamnar man i B och sedan flyttas vinnaren av de tre lagen upp till A. Segraren i norrettan A får kvala mot segrarna i södra, östra och västra serierna för att ta sig upp i den högsta serien - Superserien.

- Det har gått väldigt bra för oss, över förväntan. Vi är ju ett nystartat lag med fler än hälften av spelarna som är riktiga nybörjare.

- En del har hållit på ett år eller något längre. Som rookielag har vi klarat oss väldigt bra.

Den närmaste målsättningen för Wolverines är att behålla de spelare som finns för att bli riktigt samspelta och därefter försöka avancera i serien. Men man vill även få i gång ett fungerande junior- och U19-lag och samtidigt satsa på seniorlaget.

- Amerikansk fotboll blir större och större i Sverige. Vi tror att intresset finns även här i Ludvika och vi kommer att ha "try-outs" lite längre fram i höst för nya förmågor, säger Daniel.

Vad är roligt med amerikansk fotboll?

- Det är nog det kroppsliga, att man kan ta i ordentligt utan att det gör ont, man har ju alla skydd. Man får brottas och stångas och så ger det en häftig adrenalinkick.

- Laget i sig är en viktig bit, med sammanhållningen och gemenskapen, säger Daniel Larsson.

Till många delar precis som vanlig fotboll, alltså.

HELENA GOHDE

Mer läsning

Annons