Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Damprojektilen" - en lyckad satsning inom fotbollen

Annons

Han har tillsammans med fyra andra representanter från Sisu Idrottsutbildarna och sitt eget förbund drivit projektet under tre års tid. Projektet är det största någonsin hittills som Svenska fotbollförbundet haft inom flick- och damfotbollen.

Utbildningsfrågorna har haft högsta prioritet hos projektgruppen i Dalarna. Det är också på den biten som man lyckats klart bäst.

Innan Damprojektilen startade för tre år sedan fanns två kvinnliga representanter med i styrelsen eller någon kommitté i Dalarnas fotbollsförbund.

Till nästa säsong har Jonsson fått klartecken från ytterligare sju kvinnor vilket innebär att siffran kan bli tvåsiffrig.

En ökning med 500 procent!

- Det är tack vare Damprojektilen, säger Jonsson.

En bit som inte fungerat fullt lika bra som utbildningsbiten är satsningen på att få väl fungerande föreningar i landskapet.

- Vi har rört runt i föreningarna men ännu inte set något resultat. Ser man framåt i ytterligare ett treårsperspektiv kan vi kanske få se en förbättring.

Sisu Idrottsutbildarnas Eva Lignell har också ingått i projektgruppen och hon kommer att driva satsningen på föreningarna vidare.

- Definitivt, det är vår största uppgift, säger Lignell.

Enligt Jonsson och Lignell finns det två viktiga hörnstenar som gjort att damfotbollen fått mer utrymme i media de senaste åren.

- Umeå IK och Svenska damlandslagets framgångar har naturligtvis bidragit till att damfotbollen hamnat i fokus, menar både Jonsson och Lignell.

Nu är projektet avslutat men Jonsson och Lignell kommer inte att slå sig till ro utan fortsätta arbetet kring damfotbollen.

- Allt handlar om planering. Vi ska lägga in riktade kurser mot tjejer i vår normala planering och det kan snarare bli en ökning av arbetet inom damfotbollen, säger Jonsson.

Kommer vi att se något resultat i lag som avancerar i seriesystemet inom den närmaste framtiden?

- Det är ju självklart en förhoppning. Vi utbildar ledare som kan utbilda spelare i sin tur. Om några år får vi se om Damprojektilen gett resultat, säger Jonsson.

THOMAS SANDBERG

Mer läsning

Annons