Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damerna vann

Annons

Slutsegrarna var väntade.

- Jag tror damerna vinner med 12-16 poäng och herrarna förlorar med samma siffror, spådde förbundskaptenen Ulf Karlsson före friidrottslandskampen i Helsingfors.

Han fick rätt - men fel.

Marginalerna var betydligt större än väntat, och det var egentligen aldrig riktigt spännande under avslutningsdagen.

Damerna gjorde vad de skulle, och mer därtill.

Det blev elva grensegrar och hjälterollen delades av flera.

Carolina Klüft (fem grenar och 21 poäng) var en, 400-meterslöparen Nadja Petersen en annan (tre grenar och ingen finska framför sig i någon) och så självklart Kajsa Bergqvist, som var publikfavorit även hos motståndarna.

Glädjande var också att Kajsa hoppade över två meter för tionde gången i år.

Hoppet på 2,01 räckte till överlägsen seger - och ett bad i vattengraven av dubbelsegrarna i herrarnas höjd Staffan Strand och Stefan Holm.

- De fick tydligen för sig att det var en tradition att göra så när man tagit 2,05 sade hon, men var inte alltför nedslagen av killarnas bus.

Positivt i höjdhoppet var även Carolina Klüfts tredjeplats efter ha klarat 1,83.

Det innebar att grenen slutade 12-12.

''Carro'' sprang även 200 meter, där hon slutade fyra efter 23,84. På fem deltävlingar i Finnkampen kom hon därmed etta, tvåa, trea, fyra och femma.

- Jag är mest nöjd med mitt 100-meterslopp där jag slog ''pers'', men även min jämna serie i längdhopp och segern där var kul, sade hon.

Det var inte bara Klüft som saknade ''lite tur''.

Det svenska herrlaget var långt efter finländarna.

Staffan Strand, Stefan Holm och Carl ''Linus'' Thörnblad fixade en 14-8-seger i höjd och Christian Olsson tog en andraplats i längdhopp (7,69), annars var det inte mycket svenskarna på läktaren kunde jubla åt.

Olsson var sliten efter hälproblemen och det flitiga tävlandet.

- Det är kul att komma hit, men det vore roligare att vinna. Jag förväntade mig inte att vinna i och för sig, och det fanns inget mer att hämta i mina ben. Det var lite ''spagettiben'' i dag, sade han.

- Jag var ännu närmare i Wien, men det här var nära. Med tanke på hur det kändes under inhoppningen så trodde jag på 2,18 i dag, så jag får vara nöjd, sade Holm.

Holm och Strand var desto gladare.

De hade varsitt försök på 2,36 som såg riktigt nära ut och de firade sin åttonde dubbelseger i Finnkampen genom att slänga kollegan Bergqvist i vattengraven. (TT)

NICLAS JOHANSSON

Mer läsning

Annons