Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dalkurd har räddat mitt liv"

/
  •  Foto: Johan Solum
  • Dalkurds största stjärna, mittfältaren Brwa Nouri, har gjort en tuff livsresa. I dag berättar han om vändpunkten i sitt liv och samtidigt den nya chansen han fick i Dalkurd och Borlänge som hjälpte honom att återvända till det han älskar mest - fotbollen.  Foto: Johan Solum
  • Hockeyprofilen Leif Boork invigde

Annons

Mellan februari och september 1988 mördades minst 50 000 kurder, kanske upp emot 100 000 eller ännu fler, av Saddam Husseins regim i Irak. Kriget mellan Irak och Iran skulle för alltid komma att sätta sin prägel på tillvaron för Brwa Nouris familj.

- Pappa ville inte delta i kriget och flydde med familjen över bergen in i Syrien. Då låg jag fortfarande i mammas mage och var bara ett år när vi sedan via Jordanien, fann en fristad i Sverige och Göteborg 1988, berättar Brwa och fortsätter:

- 1992 flyttade vi till Stockholm där min familj har bott sedan dess.

Kärleken till fotbollen väcktes tidigt till liv hos Brwa Nouri, som fick sin fotbollsfostran i Vasalunds IF. Redan som 13-åring värvades han till AIK och efter att Brwa tagit en plats i P87-landslaget erhöll han sedan ett treårskontrakt med AIK:s a-trupp, 18 vårar ung.

Konkurrensen i a-truppen var dock mördande och för att stimulera den talangfulla ynglingens utveckling till seniorspelare lånades Brwa Nouri ut till i tur och ordning Åtvidaberg, Väsby och Gröndal.

- Det var i den här vevan det började gå snett utanför fotbollen, säger Brwa och fortsätter:

- Jag vill inte skylla på den uteblivna chansen till a-lagsspel i AIK, även om min egen känsla var att jag borde ha fått en chans att visa vad jag gick för på plan, som anledning till att jag svek mig själv, min familj och vänner.

Umgänget med mindre fotbollsintresserade vänner drog i stället in Brwa Nouri i en allt mer eskalerande våg av våldsamt leverne.

- Jag var så osmart och började finansiera mig själv genom rån, bråk och misshandel. Vi drog omkring och härjade vilt i Stockholm, berättar han ångerfullt.

Brwa Nouri var bara 19 år då han tillsammans med ytterligare elva personer åkte fast i en knarkrazzia i Solna 2006.

- Vid rättegången dömdes jag till dagsböter. Allt kom ut och livet var ett helvete.

- Man låg precis inte perfekt till, om man får säga, och AIK sa upp mitt kontrakt. Jag mådde allt sämre och jag insåg hur mycket jag svikit alla.

- Bland det värsta man kan få höra är då ens föräldrar säger hur besvikna de är, betonar Brwa.

AIK-ledningen var dock inte sämre än att de hjälpte Brwa Nouri, som därefter hamnade i Gröndal.

I november 2008 aviserade Dalkurd sitt intresse, men Brwa Nouri var tveksam.

- Det var Dalkurds talangscout i Stockholm, Arez Ramazani, som ringde och frågade om jag ville spela för Dalkurd, berättar han och fortsätter:

- Jag blev jäkligt skeptisk och sa att jag inte var intresserad av att flytta till Borlänge. Man var ju en storstadspojk.

- Men sedan ringde de igen och sa att de värvat Nedim (Halilovic) och undrade om jag inte tyckte det skulle vara kul att få spela tillsammans med Nedim.

Polletten trillade ner och Brwa gav det en chans, men först efter att även Elvan Cicen ringt och berättat om Dalkurds framgångssaga och vidare storsatsning.

- Resten är en lyckosaga, bedyrar Brwa Nouri och utvecklar:

- Bernhard (Brcic, tränare) och Elvan sa efter två träningar att de skulle hjälpa mig tillbaka. Det var inte bara tomma ord och jag kände direkt deras uppriktiga stöd.

Ett stöd och socialt engagemang som gav Brwa Nouri en ny chans att få utöva det han älskar mest - fotboll.

Succén i Dalkurd har inte heller låtit vänta på sig. Tolv mål säsongen 2009 och serieseger i division 2 och tio mål i division 1 säsongen 2010.

- Jag som tidigare inte var någon utpräglad målskytt, kommenterar han och spricker ut i ett brett leende.

- Dalkurd har hjälpt mig så mycket och nu vill jag betala tillbaka.

Brwa Nouri gör det med råge. Målskytt och ett i övrigt bländande spel tjusar alla Dalkurd-fans.

- Skönheten ligger i betraktarens ögon, kommenterar han uttrycksfullt och visar prov på en överraskande känsla för fotbollsfilosofi.

Det är mycket prat om Dalkurds spelarlöner, har du bra betalt?

- Säg så här, vissa överlever men jag lever. Och Jag lovar, min lön är vit.

Hur trivs du i Borlänge?

- Bra, utbudet är väl inte som i Stockholm men människorna är varmare här.

- Jag känner många i stan och kan umgås med vem som helst. Det är viktigt att du är öppen och bjuder på dig själv.

Du har fått en ny chans i Dalkurd, känns det som att du står i tacksamhetsskuld till föreningen?

- Jag står i skuld med mitt liv.

Du har ett år kvar på kontraktet med Dalkurd, kommentar?

- Jag blir kvar i Dalkurd om inget oförutsett inträffar.

- Min kontakt med ledningen och främst då "Muxtar" (borgmästare på kurdiska, tillika ordförande Ramazan Kizil) är mycket god.

- "Muxtar" lägger mest vikt vid att jag ska må bra som människa. Han har även sagt att om jag någon gång vill lämna Dalkurd för att bli en bättre spelare, och därigenom må fortsatt bra, så skulle han kunna acceptera det med.

Låter som att du har en bra relation med föreningens ordförande?

- "Muxtar" är som en farbror för mig, medan Elvan (Cicen) är som min storebror.

- Jag hade ett snack med ledningen häromdagen och de lovade att satsningen fortsätter. Dalkurd ger aldrig upp målsättningen att klättra vidare uppåt i seriesystemet.

- Det är en målsättning jag delar då min egen dröm är att spela fotboll på högsta möjliga nivå, sammanfattar klasspelaren, Brwa Nouri.

Fakta: Brwa Nouri

Född: 870123.

Längd/vikt: 177/73.

Yrke: Fotbollsspelare.

Familj: Singel, mamma, pappa, tre systrar och en lillebror.

Bor: Lägenhet i Borlänge.

Klubbar: Dalkurd, Gröndal, Väsby, Åtvidaberg, AIK, Vasalunds IF.

Mål i livet: Leva på fotboll.

Mer läsning

Annons