Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalins tunga VM-år

/

Annons

Helgens VM-test i Åhus var sista chansen för Leksands OK-löparen att komma med i förbundskaptenen Marita Skogums trupp till mästerskapet i Kiev, Ukraina, den 18-26 augusti.

- Det var vinna eller försvinna för min del, säger Dalin, som satsade på långdistanstävlingen.

Och försvann.

- Efter 40 minuter, vid varvningen på den väldigt fysiska banan, vi sprang uppför och nedför en bäckravin, kan man säga, hörde jag att var nästan tre minuter efter täten.

- Då förstod jag att jag inte skulle kunna komma ifatt och jag beslutade mig för att bryta. Allt rann ur mig. Anledningen till att jag kom så långt efter var missar, jag har inte hittat orienteringstekniken, säger Dalin.

Han har en jobbig säsong bakom sig.

- Jag var frisk hela vintern och kunde träna precis så hårt som jag ville, men sedan. När jag kom hem från träningslägret i Portugal i april åkte jag på en förkylning som satt i under en vecka och på grund av den kom jag att missa både SM på ultralång distans och de två inledande elitserietävlingarna, och till slut också NM, berättar Kalle Dalin.

Då kom pressen. Han visste att testet i Åhus var hans enda chans att nå säsongens stora mål - att få biljett till sitt tredje världsmästerskap.

- Tidigare, som när jag inför VM i Norge för två år sedan inte lyckats göra resultat före testen och ändå blev trea och fyra, har jag lyckats toppa formen när det har gällt som mest, men i år har jag inte kommit upp i normal kvalitet.

Säsongen hittills, vad känner du?

- Den är en stor besvikelse, verkligen, svarar Kalle Dalin.

Din fortsatta satsning?

- Det är svårt att säga något definitivt med tävlingen i Åhus så nära inpå. Jag ska, tillsammans med min fru Johanna, ta och fundera över framtiden, se om jag kan hitta motivationen för att satsa mot VM i Tjeckien nästa år. Just nu känner jag ingen hunger.

Men en sak taggar honom:

- Jag har kollat i resultatlistorna och jag är, faktiskt, Sveriges sämste VM-löpare genom tiderna med min 28:e-plats på långdistans och en medeldistans som jag blev diskad på, säger han.

Och skrattar.

Trots sitt tunga VM-år.

- Orientering är fortfarande roligt, så klart. Och skulle jag inte satsa mot ett nytt världsmästerskap, så kommer jag att fortsätta springa, inte minst Tiomila med Leksands OK, säger Kalle Dalin, som närmast startar i årets O-ringen.

Fakta: Kalle Dalin

Född: 8 mars 1975.

Familj: Hustrun Johanna och sonen Olle, 2,5 år.

Bor: Falun.

Gör: Studerar till högstadielärare i matematik och idrott vid Högskolan Dalarna.

Klubbadress: Leksands Orienteringsklubb.

Främsta meriter: Europamästare på långdistans 2004, EM-bronsmedaljör i stafett 2004.

Mer läsning

Annons