Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalatjejerna dominerade i JSM

Annons

De fina förhållandena från de inledande två dagarna höll i sig och det bjöds sannerligen på ett par oerhört rafflande bataljer i skidspåren, speciellt under lördagen då sprinttävlingarna avgjordes.

Sprintsträckan i årets JSM låg på en kilometer, så det var minsann ingen tvekan om att det var full fart redan från start som gällde.

Den riktigt stora SM-drottningen tävlar för IK Jarl Rättvik och stavas Ingrid Vikman. Denna smått fantastiska och talangfulla tjej tog under dagarna i Huskvarna hem inte mindre än två guld och två silver. En hyfsat imponerande bedrift, inte sant?!

Men det blev inga nya guld för IK Jarl-tjejen under lördagen och söndagen. I sprinttävlingarna fick hon nämligen ge sig mot Ida Ingemarsdotter, tävlande för Myssjö/Oviken som därmed också fick revansch för tidigare lopp, i en mycket dramatisk spurtkamp.

I samma lopp slutade Moratjejen Hanna Svärd på en mycket hedersam tredjeplats och tog därmed brons.

Vikman hade ledningen under hela finalheatet, men dessvärre var inte skidorna de allra bästa och det var med all säkerhet detta som gjorde att Vikman inte kunde ta sitt tredje raka individuella guld.

Men Vikman var inte alltför besviken över det, däremot sved spurtstriden mot IFK Moras Julia Limby i söndagens stafett betydligt mycket mer.

Limby, som tävlar i klassen för tjejer 19-20 år, gjorde ett enastående lopp och kunde kämpa sig förbi på upploppet och ge Moragänget, med Pia Adolfsson och Helena Kallander, guldet.

Moratjejerna tog hem segern med lite drygt två sekunder före IK Jarl, som inkluderade förutom Vikman, också Liselotte Eriksson och Sofia Bleckur.

- Just efteråt känns det förstås lite snöpligt, men efterhand så kommer jag givetvis att vara mycket nöjd med min insats under de här tävlingsdagarna, säger Ingrid Vikman.

För segrande Mora med Julia Limby i spetsen var segern naturligtvis en speciell upplevelse, något som förstärks utav att man var efter i så gott som hela loppet.

- Jättekul! Jag visste att det fanns en chans till att komma i kapp, så det var bara att gå på för fullt. Skidorna var utmärkta och eftersom den goda formen håller i sig så var det ingenting att tveka på, berättar Moratjejen Julia Limby.

Limby slutade för övrigt också på en femteplats i sprinten tätt följd av klubbkompisen Pia Adolfsson.

Bästa placering nådde dock Helena Kallander som slutade på en fjärdeplats, några ynka sekunder från en bronspeng.

På herrsidan i klassen för killar 17-18 år slutade en annan Moraåkare, Joakim Engström, på en hedersam sjundeplats i sprinten. Han följdes tätt av bland andra klubbkompisen Lars Suther som körde in som nia.

I den äldsta herrklassen blev bäste lokale åkare Markus Leijon från Mora, som körde in på en tiondeplats i sprinten.

I herrstafetten, som fick avsluta tävlingarna i Huskvarna, körde IFK Moras David Holmberg, Lars Suther och Joakim Engström in på en fin femteplats, drygt en och en halv minut efter segrande laget från Bergeforsen.

FREDRIK WENNBLOM

Mer läsning

Annons