Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas Skidförbund blickar framåt

Annons

Skidsporten i allmänhet och längdskidåkningen i synnerhet har alltid haft en stark ställning i Dalarna.

Skidåkare från länet har genom åren skördat stora framgångar på såväl nationell som internationell nivå.

- Dalarna är den region i världen som är mest framgångsrik i världen när det gäller längdskidåkning, säger Anders Säterkvist.

Anders har varit den som styrt arbetet med jubileumsskriften, något som också medarbetaren Torsten Löfgren understryker.

- Anders har varit den drivande kraften och verkligen varit effektiv i sitt arbete.

Jubileumsskriften blickar mest tillbaka i tiden, men tittar också framåt, mot vad som komma ska och hur skidsporten ska växa sig starkare.

- Vi inom Dalarnas Skidförbund får ofta höra att skidsporten är för anonym, att vi inte marknadsför oss bättre, men med den här skriften, som kommer att gå ut till politiker och företagsledare, vill vi försöka att stärka skidsportens position i länet, säger Anders Säterkvist.

Två av längdskidåkarna som fanns på plats när jubileumsskriften släpptes, Vasaloppssegrarna Daniel Tynell och Henrik Eriksson, hade också klart för sig hur dalaklubbarna ska kunna behålla elitåkarna och stå sig starka även i framtiden.

- Högskolan i Falun-Borlänge spelar en viktig roll för att det ska fungera. Det ska kunna gå att kombinera studier och skidåkning på ett bra sätt, menar Daniel Tynell.

- Samarbetet med sponsorerna är också väldigt viktigt. I Mora ligger vi långt fram när det gäller den biten och ett antal lokala företag ger flera av oss som tävlar för IFK Mora chansen att jobba halvtid för att hinna med satsningen på skidåkningen, säger Henrik Eriksson.

Skidförbundet har också tre övergripande mål som ska förverkligas fram till år 2008.

I korthet handlar det första målet om rekrytering av både åkare och ledare. Att alla lågstadieelever ska få prova på skidåkning och att fånga upp föräldrarna i verksamheten.

Det andra målet handlar om förutsättningarna för elitåkarna. Att behålla statusen på länets riksskidgymnasium, att alla juniorer i Dalarna ska ha ett lokalt alternativ när det gäller studier på dessa gymnasier. Dessutom ska Dalarna bli starkare när det gäller antalet konkurrenskraftiga klubbar på såväl senior- som juniorsidan.

Det tredje målet handlar om motion/friskvård/rekreationsidrott. Tillgången på snö och kvaliteten på skidspåren ska förbättras och klubbarna ska ha goda möjligheter att starta skidskolor för vuxna, med betoning på friskvård.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons