Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna välrepresenterat i junior- och U23-VM

Annons

I juniortruppen fick Orsa SK med två åkare, Lars Ljung och Anna Hansson.

- Jag sa till Lars i början av säsongen att skulle vara häftigt om lilla Orsa skulle få med två åkare, och så blev det, säger Anna Hansson som var med i junior-VM även förra året. Då avgjordes mästerskapet i finska Rovaniemi.

- I år var det tuffare att komma med. Det finns många bra tjejer som är födda 1987, menar Anna som i ett första skede är nominerad i sprint.

- Men det finns någon plats kvar på de traditionella sträckorna. Vore kul om man fick köra en distanstävling, säger Anna, som slutade trea i Åsarnaspelens sprintlopp som avgjordes i lördags.

Lars Ljung har den här säsongen tagit inte bara ett, utan flera steg uppåt i skidkarriären.

- Målet var att komma med till JVM. Det har lossnat bra den här säsongen. Känner att jag är mer mogen att ta åt mig mer träning. Junior-VM kommer att bli en höjdare. Har inte tänkt så mycket på målsättning. Men en plats bland de 15 bästa vore fint. Då blir jag den bäste från Ljusdals gymnasium i JVM någonsin, säger Lars.

Yngst i gänget är IFK Moras Eva Svensson. Eva som även nästa säsong har möjlighet att köra JVM.

- Det här var hur kul som helst. Jag är så himla glad, säger Eva, som i första hand är uttagen för att köra fem kilometer i den klassiska stilen.

- Men jag hoppas att få köra pursuiten (dubbeljakt) också. Jag vill köra så mycket som möjligt, säger Eva som hoppas på en placering bland de 20 främsta i Kranj.

U23-åkarna är Håkan Löfström, Falun/Borlänge och IFK Moras Sofia Bleckur.

- Det här känns helt okej. Jag har haft som mål hela säsongen att komma med till U 23-VM, säger Håkan som har bäst chans på 15 kilometer i den klassiska stilen.

Men Håkan kommer även att köra pursuit.

- I fjol gick det bra i skate, men i år har det inte fungerat hundra. Men det är på gång, säger Håkan som kommer från Årsunda i Gästrikland och gör sin andra säsong i Falun-Borlänges dräkt.

Målsättning i Slovenien?

- Svårt att säga. Vet inte vad de andra länderna kommer med för folk. Men nog skall jag vara med skapligt, menar Håkan.

IFK Moras Sofia Bleckur har haft en lite tung period. Nu börjar det i alla fall lossna.

- Det här var jättekul. Nu börjar jag känna mig piggare och formen är på väg upp efter att ha varit nere ett tag. Det är bara att hoppas att det fortsätter uppåt, säger Sofia som inte satt upp något speciellt mål i U 23-VM.

- Jag åker ner och gör mitt bästa. Det är svårt att sätta upp några specifika mål, menar Sofia.

Rikstränare Robin Johansson, vad har ni från förbundet satt upp för mål i Slovenien?

- Vi har tagit medalj i sprint de senaste åren. Det ska vi göra i år också. Sedan vill vi se en förbättring i de traditionella loppen. Ett par topp 10-placeringar tycker jag är realistiskt. När det gäller U23 är det svårt att säga eftersom det här är första gången som det är ett officiellt VM. Vi vet inte vilka åkare de andra länderna skickar. Men vi har ett bra lag, menar Robin.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons