Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaprofiler eldade inför OS

Annons

Minst sex av de 128 löparna som igår eldade på runt Stockholms gator för att föra den olympiska elden från Sollentuna gamla kyrka till Kungsträdgården.

- En helt fantastisk känsla. Synd bara att det här är det närmaste jag kommer att komma en olympiad. Min elitkarriär lär vara över när orientering blir OS-gren även om jag naturligtvis tycker att vi borde platsat för länge sen, sade Karolina A Höjsgaard sen hon ute på Djurgården avverkat sina 400 metrar och lämnat över elden till boxningsförbundets Björn Rosengren. Innan dess hade Leksands IF:s Jonas Bergqvist och Borlängesonen Lars Frölander sprungit var sin sträcka.

Efter det gick bandet av mer eller mindre kända profiler, inte alla med idrottsbackgrund.

Samsung och Cocacola hade blandat upp elitidrottsinslaget med personer som bland annat , precis som Karolina Höjsgaard röstast fram av delar svenska folket.

Innan elden, som på sin väg genom världens gamla olympiska städer och sedan i augusti stora delar av Grekland, når Athen har närmare 11 000 löpare hållit i den.

Torgny Mogren, numer Morabo, fick den tunga sträckan upp över krönet på Västerbron men blev stillastående ett tag då elden plötsligt slocknade.

- Kör på så hårt du vill sade man åt mig då vi låg efter tidschemat då jag tog över. Men då elden blåste ut och jag fick vänta in den förra facklans eld så tog jag det lite lugnare på den sista biten, berättade Torgny innan det var dags för fackelbärarna och den olympiska guldklubben att avsluta dagen med en rfiktig olympiafest i Stadshuset.

Med hjälp av snabbspringare som Gunde och Marie Svahn lyckades man nämligen köra ikapp och ifrån tidsplanen så att Idrevännen Pernilla Wiberg fick ta det extra lugnt på den sista sträckan för att föra upp elden på scenen enligt tidschemat.

Väl där hade hon sedan nöjet att inför en fullsatt Kungsträdgård tända en svensk Olympisk eld.

Återstår att se om det i framtiden blir en riksresa för den olympiska elden.

I dagsläget käns det som om det är lång väg dit!

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons