Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalacyklister i topp

Annons

Solen sken, de cirka 400 deltagarna älskade banorna och allting var precis så perfekt det kunde vara.

I damjuniorklassen var förväntningarna stora på Erica Österlund, Borlänge. Hon hade inför helgen vunnit mer än hälften av MTB-tävlingarna som hon kört. Och det började också bra.

På lördagen kördes prologen och den första etappen med gemensam start.

Erica var trea på prologen, men vann den andra etappen och hade ledartröjan.

På söndagen kördes etapp nummer tre, 4x7 kilometer, den andra med gemensam start och Erica låg tillsammans med Martina Thomasson, Ulricehamn, i täten de tre första varven. På det fjärde visade Erica klass och gick ifrån och vann etappen med mer än 30 sekunder.

- Det var tufft. Ett tag var vi fyra tillsammans, och alla går på cykelgymnasiet i Skara, så vi känner varandra väl. Jag chansade och körde fullt och drog ifrån, säger Erica Österlund.

Inför måndagens avslutande etapp över tio kilometer hade hon 47 sekunder till godo på totaltvåan Emma Grenestam, Motala. Erica startade sist, 30 sekunder efter Emma och när Emma gick i mål blev det en spänd väntan. Efter 30 sekunder syntes inte Erica till och när hon väl kom in på upploppet var det frågan om hon skulle klara av att vinna.

Men hon slutade trea på etappen, 39 sekunder efter Emma Grenestam, och vann därmed totalt med åtta sekunder.

- Jag var riktigt plågad, trots att det var den lättaste etappen. Jag kunde inte plåga mig själv riktigt, berättar Erica.

Emil Lindgren, Borlänge, är den stora dominanten i herrjuniorklassen. Han har hittills inte förlorat en tävling i år, och han vann alla fyra etapperna i Mellsta.

- Det har gått bra hela helgen, säger en strålande glad Emil.

På söndagens etapp med gemensam start låg han i en tätklunga med Mikael Lomfjord, Spårvägen, och Johannes Sikström, Örån. Till sista varvet, då han drog ifrån rejält.

- Jag fick dra hela tiden för att hålla tempot uppe. Jag är en bättre cyklist än de, men de är mina kompisar, så jag lät dem hänga med. De fick dra i början på det fjärde varvet, sedan körde jag, säger Emil.

Han var knappt sliten när han korsat mållinjen efter 28 kilometers trampande i skogen.

- Det finns mycket mer att ge, sade han.

Och det visade han också, på måndagen. Han startade 30 sekunder efter totaltvåan Mikael Lomfjord och var i mål ikapp och förbi.

- Jag var seg i starten, men sedan rullade det på bra, sade Emil, något mera andfådd än på söndagen.

Hur länge tänkte du vara obesegrad?

- Ja, vi får se. Nästa helg i Belgien blir det tufft, men här i Sverige kör jag på så gott det går.

Spänning och dramatik var det på högsta nivå i klassen P15-16. Johan Lindgren, Slätta, vann de båda första etapperna, men på söndagen körde han så dåligt att han förlorade ledartröjan.

- Det var helt finito i benen då, så jag tappade en hel del, säger Johan.

På måndagens avslutande etapp körde han klart bäst och när han och Mattias Stenberg, Falkenberg, med ledartröjan, gått i mål var det på precis samma sekund, efter fyra lopp om sammanlagt 48,3 kilometer.

Efter ett par minuters räkning kunde sekretariatet meddela att Johan slutade tvåa, fyra tiondelar efter Mattias.

- Jag är inte ledsen för det, säger Johan och blickar framåt mot kommande tävlingar.

Nästa tävling för hans del blir Intersport Cup i Köping den 9 juni och sedan är det landsvägscykel och Solleröloppet som gäller.

I samband med tävlingarna delades också Brykt-trofén ut. Den tilldelas bäste junior i Dalarna, och 2001 blev det Anders Haritz, Borlänge, som såg till att hans klubb tog stafettguldet i MTB-SM förra året.

Anders kör både MTB och landsväg, men han kunde inte vara med och tävla i helgen.

- Jag är förkyld, och den här tävlingen är årets roligaste, så det känns väldigt tungt. Men jag är samtidigt väldigt glad att jag fått det här vandringspriset, säger Anders.

Allt sedan 1987 har Dalarnas Cykelförbund delat ut trofén och bland tidigare pristagare syns Marcus Ljungkvist, bröderna Anders och Magnus Lömäng samt Nicklas Axelsson.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons