Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaåkare med medaljchanser i JVM

Annons

En tävling som kunde ha blivit en svensk succé, men ändå kom att bli ett utropstecken.

- Någon medalj fick vi inte i störtlopp, men vi har fler chanser. Främst då Hans Olsson i super-G och Therese Borssén i slalom, tippar svenska landslagschefen Nik-las Carlsson.

Moras Hans Olsson är rankad fyra i världen i Super-G, bland juniorerna, och Rättviks Therese Borssén finns också med i världstoppen i slalom.

- När det gäller "Tessan" så är det ett riktigt getingbo. Hon har fyra tjejer som är bättre rankade än henne, men ändå kommer hon att köra för guld, lovar Björn Lison Almkvist, som är junioransvarig för damerna.

- På herrsidan är det betydligt tuffare i världsrankingen. Där är Hans rankad som 131 i världen totalt. Ser man bara till juniorerna, så är han ändå fyra och avgjort ett medaljhopp, menar Hans Ottosson, som är junioransvarig för herrarna.

- Att vi från lilla Sverige kan vara med i medaljdiskussionen i fartgrenarna är inget annat än en ren skräll. Här kommer de stora nationerna med hela tränarstaber och serviceteam och ändå har vi flera åkare som kan vara med och kämpa om medaljerna, fortsätter Hans Ottosson förnöjt.

För det är inte bara Hans det handlar om. Olof Buchar, Hedemorakillen med klubbadress i Borlänge Alpina, ska avgjort inte räknas bort.

För Olof är det ändå slalom och storslalom som är de främsta grenarna.

Jörgen Ollas från Rättvik var sista man att kunna kvittera ut JVM-biljetten.

Det fanns lite tvivel om hans kapacitet i tuffare sammanhang, men på träningen i Innerkrems i Österrike, har Jörgen vid flera tillfällen varit snabbast i både slalom och storslalom.

- Han behöver inte känna någon press. utan får slå ur underläge. Men vi vet också hur fort han kan åka, fortsätter "Otto".

JVM skulle enligt programmet ha inletts i dag med störtlopp, men det klarade man av redan under tisdagen.

Programmet, som för närvarande gäller, är att det i dag är vilodag. På torsdag är det sedan Super-G för både herrar och damer. På fredag kör herrarna storslalom och på lördag är det storslalom för damer och kvällslalom för herrarna. JVM avslutas så på söndag med damernas slalom.

Två medaljer är målsättningen, det trots att en av de stora svenska hoppen, Jessica Lindell-Vikarby, saknas efter sin svåra knäskada i höstas.

Den svenska truppen i JVM består av följande åkare: Therese Borssén, Rättvik, Emelie Edvinger, Åre, Frida Hansdotter, Norberg, Malin Hemmingsson, Gällö och Maria Pietilä-Holmner, Umeå. Herrtruppen består av Olof Buchar, Borlänge, Mattias Hargin, Huddinge, Anton Lahdenperä, Gällivare, Fredrik Nordh, Sollentuna, Jörgen Ollas, Rättvik och Hans Olsson, Mora.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons