Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaåkare klara för VM

Annons

I lördags fick Moras Elin Ek sin, när den svenska VM-truppen presenterades i Idre.

En tredje dalaåkare kan också få åka i Val di Fiemme, men just nu har Fredrik Östberg, Falun-Borlänge SK, bara en reservbiljett.

- Fredrik är uttagen som reserv att åka de traditionella distanserna. Men han har fortfarande chansen att slå sig in i sprinttruppen. En bra insats av honom i Reit im Winkl den 12:e, kan ge honom den återstående sprintbiljetten, säger Per-Eric Rönnestrand, svensk förbundskapten.

Enligt Rönnestrand är det kvartetten Jörgen Brink, Anders Högberg, Björn Lind och Fredrik Östberg som gör upp om den sista sprintplatsen.

- Att Fredrik inte fick någon plats i den traditionella truppen, beror på att han åkt lite som en jo-jo i resultatlistorna. Men han är ändå en man för framtiden, menar Rönnestrand.

Given i truppen var däremot Moras Elin Ek.

- Hon har varit stabil hela säsongen. Elin kan mycket väl ta en topp-tio-placering i VM, den dagen allt stämmer, menar Rönnestrand.

Elin själv har också känt sig säker på en VM-biljett, men tyckte det var skönt att få det officiellt bekräftat.

- Jag tycker laget som presenterades på damsidan var det väntade. Anna (Dahlberg) och Lina (Andersson) har visserligen haft det tungt, men alla vet vad de kan.

VM i Val di Fiemme blir hennes fjärde. 1995, 1997, 2001 har hon funnits med tidigare, 1999 blev hon sidsteppad i sista stund.

- En 14:e plats på den klassiska milen i Lahtis för två år sedan är min bästa placering i VM-sammanhang. Mitt mål inför VM nu är att förbättra den placeringen, ta mig in på topp-tio, säger Elin.

Kommer du självmant att välja bort någon distans i VM, eller vill du köra alla distanser?

- Jag känner mig mer stabil i den klassiska stilen så det är väl de distanserna jag först och främst vill köra, plus stafetten förstås, säger Elin.

Förbundskaptenen kommer att låta de svenska åkarna till stor del själva avgöra hur de vill, och var de vill, ladda upp inför VM.

- Det uppskattar jag. Jag kommer troligen att välja Grönklitt för min uppladdning, vi har i alla fall påbörjat samtal i den frågan.

Varför Grönklitt?

- Jag trivs bra med banorna där, men även socialt är det viktigt för mig att få ladda hemma med de nära och kära. Inte minst när vi ska vara borta i tre veckor, säger Elin som är tillsamans med Per Höök.

VM-TRUPPEN
Traditionella, damer: Jenny Olsson, Åsarna, Mariana Handler, Åsarna, Elin Ek, IFK Mora, Lina Andersson, Piteå, Anna Dahlberg, Åsarna, Sofia Domeij, Husum.

Reserv: Emelie Öhrstig, Piteå.

Herrar: Mathias Fredriksson, Östersund, Per Elofsson, Umeå, Anders Södergren, Östersund, Jörgen Brink, Umeå, Magnus Ingesson, Piteå, Lars Carlsson, Umeå.

Reserv: Fredrik Östberg, Falun-Borlänge, Johan Olsson, Åsarna.

Sprint, damer: Anna Dahlberg, Åsarna och Emelie Öhrstig, Piteå.

Herrar: Thobias Fredriksson, Östersund, Peter Larsson, Bergnäset, Mikael Östberg, Falun-Borlänge, ?, ?.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons