Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Niklas att hamna i rampljuset?

Annons

23-årige Niklas är en kille det inte skrivs speciellt mycket om i skidsammanhang. När vi drar iväg spaltmeter om Vasaloppssegrare som Staffan Larsson, Henrik Eriksson och Daniel Tynell, sprintkanoner som Mikael och Fredrik Östberg eller traditionsbärare som Erik Eriksson, nämner vi ofta Niklas med bara några få rader.

- Och det är väl kanske inte så konstigt, säger utvecklingslandslagsåkaren Niklas själv.

- Jag kör inga långlopp och ställer sällan upp i lokala tävlingar. Jag kör nästan bara i Sverigecupen, någon enstaka världscup eller i mästerskapsarrangemang. Och där är konkurrensen så tuff, att det inte blir några pallplatser - än.

Ändå är Niklas kanske Dalarnas jämnaste åkare på hög nivå i dag. Han placerar sig ofta som en av de absolut främsta dalaåkarna i alla tävlingar han deltar i.

Likadant var det i söndags. Då slutade Niklas Karlsson sexa på SM-tremilen. Blev bästa dalaåkare med fyra placeringars marginal.

Troligen blir det så i dag också.

- Jag trivs i klassiska tävlingar. Där gör jag sällan bort mig. Jag siktar på en placering bland de tio främsta. Har jag tur kanske jag kan förbättra min sjätteplats från tremilen. Men det kan bli tufft, då de bästa från tremilen finns med och dessutom Tobias Fredriksson, Anders Högberg och Lars Carlsson alla tre dykt upp nu. Så det blir en fight.

15 kilometer är kanske Niklas största chans till en riktigt god placering. Den går i klassisk stil. Slutet av veckan går alla tävlingar i fri stil.

- Där är jag lite ojämnare. Ibland kan det fungera bra även där. Men sällan lika bra som i klassisk stil.

Vad är då Niklas styrka som skidåkare?

- Att jag är stark i överkroppen. Det gör att jag är snabb och uthållig i stakpartier.

Finns det någon svaghet också?

- I år har långa uppförskörningar inte gått så bra. Jag drar på mig mjölksyra i benen.

Niklas är faktiskt inte Morakille från början.

- Jag är född i Umeå, men bodde sedan i Sollefteå tills jag var åtta år. Då flyttade vi till Mora, berättar han. Men hela min skidfostran har jag fått i Mora, och IFK Mora är en toppenklubb som jag verkligen trivs i. De tar hand om en på allra bästa sätt.

Därför har också Niklas valt att inte blir klubbkamrat med Per Elofsson och Jörgen Brink, trots att han just nu studerar i Umeå.

- Finns ingen anledning. För mig är det Mora som gäller. Även om jag trivs väldigt bra med kombinationen studier och skidåkning i Umeå.

Fakta | Niklas Karlsson

Ålder: 23 år.

Bor: Med sambon Joanna i Umeå.

Yrke: Studerar på Umeå Universitet. Läser ekonomi.

Idrott: Skidor. Ingår i svenska utvecklingslandslaget.

Klubb: IFK Mora.

Främsta merit: JVM-silver i stafett (2002).

Aktuell: Som dalahopp på 15 kilometer vid Skid-SM i Skellefteå.

Fakta | Dagens tävlingar

Skid-SM i Skellefteå

11.00 5 km damer, klassisk stil.

12.00 15 km herrar, klassisk stil.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons