Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för handbollsfest

Annons

- Det tycker i alla fall jag.

- I den andra gruppen, som avgörs i Skåne, spelar i och för sig våra egna killar. Men sett till alla fyra lagen står den här i Dalarna i en klass för sig, menar Israelsson.

Och pekar på världsnamn i parti och minut.

- För den som följt den internationella handbollen under i princip hela 90-talet och vidare in på det här seklet så blir det många kända ansikten som dyker upp i Maserhallen och Sporthallen i Ludvika, konstaterar han.

Och Israelsson myser förstås över det som komma skall och har sin början i dag i Maserhallen där först Jugoslavien och Tyskland drabbar samman i en oviss tillställning, som följs av Ryssland-Island ett par timmar senare.

- Jag tror på kanonhandboll, säger Israelsson.

- Och mycket publik. I Ludvika, där hallen bara rymmer drygt 750 åskådare är det slutsålt sånär som på ståplatserna, som vi säljer innan matchstart.

- Och i Borlänge har närmare hälften av biljetterna, totalt 1 700 får säljas till varje kväll, gått åt.

- Och här lär det nog bli rejäl rusning i dag, när de börjar närma sig match, tippar Kjell.

Att Dalarna, i dag en ganska ljusgrå fläck på den svenska handbollshimlen, får en bit av det här storevenemanget beror till stor del på den presentation som gjordes, när det stod klart att de två dalakommunerna var helt överens om att försöka få World Cup till distriktet.

- Vi satsade på närheten och småskaligheten, berättar Israelsson.

- Och det gick hem. För sjutton, det tar ju inte ens en halvtimme att ta sig med buss mellan Borlänge och Ludvika, det är lite skillnad det mot vad det kan ta i en storstad.

I den grupp som härbärgeras i Dalarna spelar som vi tidigare nämnt Tyskland, regerande World Cup-mästare bland mycket annat, Ryssland, OS-guldmedaljör i Sydney bland massor av andra meriter, Jugoslavien, bronsmedaljör i senaste VM:et och dark horse i den här gruppen, samt Island, som är på gång igen och slutade fyra i senaste EM:et.

- Och tittar man på de anmälda spelartrupperna, så kan konstateras att de trupper vi ska härbärgera inrymmer de allra bästa namnen. Nån enstaka saknas, men huva, vilken handboll det här kan bli, säger en entusiastisk Israelsson.

Och nämner namn som Tysklands jätte, 214 centimeter långe och 120 kg tunge, Mark Dragunski och ryske målisen Lavrov, 40 år vorden men i högsta grad still going strong i gebitet.

World Cup ses av de deltagande länderna som ett perfekt genrep inför kommande VM i Portugal i januari.

- Därför är det så starka trupper. Man vill förstås ha koll på spelarna inför VM:et, säger Kjell.

Totalt arbetar mellan 40 och 50 funktionärer i samband med matcherna och för Sonja Mattsson i Dalarnas Handbollsförbund är det förstås glädjande att dalafunktionärer fått förtroendet i sekretariatet.

- Det är en seger i sig för våra duktiga funktionärer, säger Sonja.

Ekonomiskt handlar det förstås om en hel del pengar för ett sånt här evenemang.

- Men nån risk för att det ska gå back är det inte. Vi är i hamn, säger Kjell Israelsson.

Han räknar med att evenemanget kommer att betyda mycket för handbollen i framtiden i distriktet.

- Hoppas att alla ungdomar tar chansen att titta på de här kanonerna nu när dom är på plats, tipsar Kjell.

Innan matcherna i kväll invigs evenemanget av landshövdingen Ingrid Dahlberg.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons