Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens Dubbel på Romme

Annons

Thobias Fredriksson var också rejält nöjd. Han trodde inte mycket på möjligheten att vinna den totala sprintcupen innan finaltävlingarna. Tor Arne Hetland såg ut som ett oöverstigerligt hinder.

Men Tor Arne hade ingen bra dag. Visserligen hade han tredje bästa tiden i kvalet. Men sedan blev det jobbigt för honom.

I kvartsfinalen mötte han två finländare och en japan.

Japanen Onda var inget större problem, men Marko Kinnunen och Jari Joutsen taktikkörde och höll på att knäcka Hetland. De åkte i bredd och ville inte släppa förbi norrmannen. Men Hetland kom på upploppet och lyckades få foten över mållinjen före Joutsen, och räddade sig därmed vidare till semifinal.

En semifinal, där åter Kinnunen ställde till problem för honom. Hetland bytte spår på upploppet och hakade i, vilket gjorde att både italienaren Christian Zorzi och tysken Dirk Klessen kom före Hetland i mål, därmed blev det bara B-final för Hetland. Och inte ens den fick han vinna, det gjorde istället hans landsman Haavard Bjerkeli.

Därmed var det upplagt för totalseger för Thobias, som efter att ha varit kvalsnabbast tagit sig till final utan allt för stort besvär.

- Det var nog kvartsfinalen som var jobbigast, konstaterade Thobias med facit i hand.

Kvartsfinalen, där han fick stryk av Bjerkeli i en spurt som var avstannande, då båda såg att de var vidare. Däremot blev Björn Lind utslagen.

I semifinalen åkte Thobias mot Bjerkeli igen, och svenskarna Peter Larsson och Jörgen Brink. Där vann Thobias knappt före Peter.

Därmed var det klart med två svenskar i final, maximalt vad det kunde bli, eftersom alla fem svenskar som kvalificerade sig för kvartsfinalerna hamnat på samma halva av finalstegen.

I finalen mötte Thobias och Peter Klessen och Zorzi. Ett lopp där Klessen drog upp farten, men där Fredriksson hängde på och passerade i mitten av loppet. Och Larsson gick upp på utsidan av Klessen och pressade. Före upploppet var han förbi.

- Jag märkte att Larsson kom bakifrån. Men jag visste inte var jag hade de övriga, så jag öste vad jag kunde, säger Thobias.

Det gjorde Larsson också.

- Jag visste att det räckte med andraplatsen för Thobias för att vinna sprintcupen totalt. Och jag märkte att vi var klara för dubbelseger. Så jag gjorde allt för att slå Thobias, men jag räckte inte riktigt ända fram. Men det här kändes ändå som en seger för mig, menade Peter.

Och Thobias var som sagt lycklig. Första segern i världscupen, på hemmaplan och i sista deltävlingen. Och dessutom totalsegrare i sprintcupen.

- Nu har jag lyckats med allt jag föresatt mig, säger Thobias.

- Det fanns tre saker jag hade som mål inför den här säsongen. Att vinna ett världscupslopp, att vinna sprintcupen och att bli världsmästare. Och nu har jag lyckats med alla tre sakerna. Kan det vara bättre.

Broder Mathias, totala värdscupssegraren, fanns naturligtvis också på plats. Han var påtagligt rörd över lillebrors framgång.

- Imponerande. Och kul för familjen att vi plockade allt, säger han.

En som dock kunde hålla sig för skratt var Tor Arne Hetland. Även om han var stor i förlustens ögonblick.

- Jag har vunnit två väldscupslopp i år då Thobias inte varit med. När vi har han varit bäst av oss. Jag tycker att hans seger var rättvis.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons