Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykel-SM på Sollerön

Annons

Kortbane, lagtempop och stafett-SM kommer att avgöras på annan ort.

- Va´ kul. Det är helt perfekt, säger det stora hemmahoppet John Nilsson när han får beskedet att SM ska köras på hemmaplan.

I vanliga fall körs SM veckan efter midsommar. Men nästa år det skottår, och för att mästerskapet ska kunna genomföras samtidigt som övriga länder i Europa kommer SM att köras i midsommarveckan.

Tempoloppen för herr och damelit körs på onsdagen och linjeloppen på fredagen, alltså midsommarafton. Det innebär att klassiska Solleröloppet, som firar 70 årsjubileum nästa år, får SM-status.

När Sollerö IF arrangerade SM 2000 kördes linjeloppet på en varvbana, som bland annat gick upp till Gesundaberget vidare till Ryss, Vika, Vinäs och ut till Sollerön.

Exakt hur nästa års SM-bana kommer att se ut är i dagsläget inte klart.

- Det kommer nog att bli något liknande som Solleröloppet i år. Att vi börjar och avslutar med SM-banan plus runt Orsasjön. Men om det blir två varv runt Orsasjön som i år eller ett varv med flera varv runt SM-banan som avslutning får vi sätta oss ner och titta närmare på. Vi har flera alternativ och kan styra det, säger tävlingsledaren Leif Resar som firar 10-årsjubileum nästa år som tävlingsledare för Solleröloppet.

- Jag tror att de kan få till en bana som passar mig perfekt, säger Sollerökillen John Nilsson när vi når honom på telefon på Teneriffa där han är med sin franska klubb AVC Aix en Provence och kör en sex etapper lång tävling.

Tempobanan kommer att bli den samma som 2000. Då startade man på Sollerön och körde till Gesunda. Därifrån åkte man sedan söderut mot vändpunkten som låg strax söder om Limå Bruk och tillbaka till ön. En sträcka på fem mil.

Nu är det inte bara herr, dam och juniorelit som får tävla på Sollerön nästa år. Som vanligt blir den även ungdomstävlingar och en seniorklass. De tävlingarna har dock inte SM-status utan man tävlar om äran att vinna Solleröloppet.

- Att Solleröloppet får SM-status innebär att alla de bästa åkarna kommer, det ger en extra kick. Och sedan att vi har bra hemmaåkare gör inte saken sämre. John Nilssons seger i Scandinavien Open i Vårgårda fick ju stor publicitet, menar tävlingsledaren Leif Resar.

Lägg därtill att 2004 är ett OS-år. Sommar-OS avgörs ju som bekant i Aten, efter SM på Sollerön.

Tilläggas kan att varvloppet Soldvari kommer att köras som vanligt på midsommardagen.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons