Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CSKA Moskva till Hedemora

/
  • Storfrämmande väntar. Igor Zakharkine, tränare för CSKA Moskva kommer i början av augusti till Hedemora, med sitt lag, för ett fem dagar långt träningsläger. Här flankerad, från vänster, av Per Andrèn och Veikko Suvanto från Hedemora SK.

Annons

Vänskap uppstod mellan de båda och nu har detta lett till ett samarbete mellan två helt olika hockeykulturer.

Mellan den femte och elfte augusti kommer forna storklubben CSKA Moskva till Hedemora för att genomföra ett träningsläger med betoning på matchträning. Laget kommer att i nämnd ordning möta Brynäs, Mora och Leksand.

- Vi är jätteglada att Igor väljer att lägga träningslägret här, säger ordförande Veikko Suvanto, som hade laget på besök för ett år sedan.

Igor och CSKA upplevde lägret som lyckat och väljer alltså att återkomma även i år.

- Jag har hela tiden Hedemora nära mitt hjärta, berättar Igor som även tränade dalalaget i tre säsonger innan han 2004 tillsammans med Vyacheslav Bykov tog över den forna militär- och storklubben CSKA.

Vad är den stora skillnaden mellan svensk och rysk hockey?

- I Ryssland finns det ingen långtidsplanering. Som till exempel i fallet med Dave King i Metallurg Magnitgorsk. Efter de inledande omgångarna låg laget sjua (av 19 lag, reds anm) och han fick sparken. Det är en enorm kraft och press på ledare och spelare, berättar Zakharkine, och fortsätter.

- Här i Sverige finns det mer förståelse för vad som händer inom ett lag.

För Igors del har vistelsen i CSKA blivit långlivad. Laget har förbättrat sig för varje år, och i fjol slutade man på fjärde plats. Till i år är dock förhoppningarna om framgång stora.

- Våra sponsorer har skjutit till mycket pengar och vi har idag en budget på 20 miljoner dollar, så kraven är stora, avslutar Igor.

Återstår att se om den sympatiske ryssen kan återupprätta den en gång så framgångsrika klubbens heder med en efterlängtad ligatitel.

Fakta: CSKA:s matcher i Hedemora

8:e augusti: CSKA Moskva-Brynäs

10:e augusti: CSKA Moskva- Mora

11:e augusti: CSKA Moskva-Leksand.

Därutöver kommer man att genomföra fem träningspass, samtliga i Hedemora ishall.

Mer läsning

Annons