Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crosskarten tillbaka i Amsberg

Annons

Tävlingen i Amsberg var den tredje deltävlingen i crosskartens Svenska cup på en veckan. För många är crosskart ett anonymt inslag i motorsportvärlden.

I ett försök att lansera sporten i delar av Sverige där den inte är så känd, har cupen gjort en gästturné norröver i veckan som gått.

Det började i Piteå i måndags där det blev succé. 2 500 åskådare fanns runt banan och tittade på.

- Det var folk överallt, nästan som och köra i en myggsvärm, säger Peter Andersson, Falköpings MK, som är bäst i landet i 500 cc-klassen och som stod som segrare även i Amsberg.

Efter Piteå styrdes färden till Vännäs där det tävlades på onsdagen innan turnén alltså avslutades på Amsberg Motorstadion. Med kvalheat och final blir det fyra heat per tävlingsdag.

- Det börjar kännas i kroppen nu att vi haft många tävlingar på kort tid, säger Peter Andersson.

Crosskarten drog igång i Sverige i mitten av 1980-talet. Här i Dalarna är den inte speciellt utbredd. När Svenska cupen gästade Borlänge var det bara fyra förare som representerade dalaklubbarna SMK Hedemora och Bärke MK.

Det tävlades i klasserna 125 cc för juniorer, samt 250 cc och 500 cc för seniorer. Flera av förarna beskrev den höga farten i kombination med hög säkerhet som tjusningen med att köra cross-kart. Att det är en "billig" mototrsport poängterades också.

- Jag hade 40 000 i budget för hela fjolårssäsongen, säger Stefan Nohrstedt, SMK Hedemora.

Stefan tävlar i 250 cc-klassen där han är regerande svensk mästare och cupmästare. Denna säsong satsar han inte så mycket i Svenska cupen utan siktar istället hårdare på att försvara sitt SM-tecken. Tävlingen i Amsberg var därför hans första för veckan och målsättningen, en topp tre placering. Riktigt så bra gick det dock inte.

- Det var mycket krångel med maskinen i dag så jag är jättenöjd ändå, säger Nohrstedt som slutade sexa i finalen.

- Och det var en suverän tävling, banan här är en av de finaste i Sverige och den höll bra hela dagen.

250 cc-klassen vanns istället av en annan dalaförare, Bärke MK:s Jonas Skoglund.

- Det är min gamla mekaniker det, så det kändes lite tungt, säger Nohrstedt skrattande.

250 cc innehöll även en annan intressant fight. Syskonen Björn -och Jenny Stålhammar tävlar båda i crosskart och även om Björn brukar dra längsta strået händer det att Jenny klår honom.

- I Vännäs fick jag stryk i ett av heaten, säger han och ler mot Jenny som var en av endast två tjejer som kom till start på Amsberg.

På Amsberg var det dock Björn som lyckades bäst av de två.

Arrangören Borlänge MK fick beröm av flera av de tävlande och när vackert väder, vrålande motorer och dofter från nygrillat blandas, är det inte konstigt att både förare och publik (cirka 150 personer) trivs gott.

MATS ARONSSON

Mer läsning

Annons