Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christians tränare tror på en magisk tävling

Annons

Yannick Tregaro är allt annat än en drömmare. Men han har en bild i huvudet inför torsdagens final från ett tidigare mästerskap.

Inte från Göteborgs-VM 1995, för det var en enmansshow av Jonathan Edwards.

Utan från Tokyo-VM 1991, då Mike Powell och Carl Lewis jagade varandra till aldrig skådade längder.

- Den duellen skulle jag vilja se mellan Christian Och Edwards. Att de pressar varandra och växlar i ledningen hela tiden.

Vem Yannick Tregaro vill se som segrare råder inget tvivel om. Och den lika unge (24 år), som framgångsrike Örgrytetränaren, är viss om att stjärnan i hans stall är redo för uppgiften.

- Jag tror Christian kommer att hoppa oerhört långt. Men man kan inte styra Edwards eller Phillips Idowu.

Om det innebär en segerlängd över 18 meter spelar ingen roll för Tregaro.

- Pratet om 18 meter är inte så bra. Det gäller att fokusera på sig själv, hur man hoppar. Då kommer resultaten. Christian har ett mycket bättre motto: det finns inga gränser. Då behöver man inte fokusera på speciella längder.

- Det som har varit bra i år är kampen mellan Christian och Edwards. Tävlingen har kommit i fokus, 18 meter i bakgrunden.

Britten Phillips Idowu har med sina 17,68 i Samväldesspelen och 17,54 i EM-kvalet blandat sig i guldkampen. Men det mesta talar ändå för att det kommer att handla om trestegsarvtagaren Chistian Olsson och mångårige kungen Jonathan Edwards.

En förebild för Tregaro och Olsson är just Jonathan Edwards.

- Han är oerhört bra tekniskt och är den som fört tresteg till en ny dimension, säger Tregaro. Han är kortare än Christian och därför snabbare. Christian är längre, har bättre ''hävaxel'' och högre tyngdpunkt. Så han kan inte hoppa på samma sätt som Edwards, men det är det vi eftersträvar. Edwards har ofta mer fart kvar efter andra steget och får då längre sista steg. Och han har en oerhört snabb fotisättning.

- Men det viktigaste är att man är avslappnad, säger Tregaro.

Och det är Olsson inför EM-finalen. Lägret i Feldkirch före Münchenvistelsen har gett resultat.

- De här dagarna har varit viktiga för att lägga alla bitar på plats. Alla träningspass har varit explosiva, med hög kvalité. Nu är han så säker så vi har kunnat ha kvalet i EM som del i planeringen. Och mentalt är han i rätt sinnesstämning. Man måste trivas, njuta av livet. (TT)

TT

Mer läsning

Annons