Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chanslösa?

Annons

De båda Morakillarna kan säkert vara med rätt så långt fram i söndagens femmil. Båda har stått över sprinten och samlat energi. Men båda är också med i dagens stafetter.

- Jag skulle helst ha avstått stafetten, säger Staffan. Särskilt som jag inte verkar få köra i förstalaget. Att köra ett millopp i högt tempo dagen före en femmil är ingen bra uppladdning. Men ska vi få ihop tre stafettlag, krävs det att jag är med och kör i andralaget.

Staffan är lite småsur över att han inte fick plats i förstalaget i stafetten - trots att han med sin elfteplats var den som var näst snabbaste Morakillen på 15 kilometer.

Henrik, som är den som verkar knipa "tredjeplatsen" i stafettlaget, bakom Niklas Karlsson och Rikard Andreasson, ser det dock inte som någon nackdel att åka stafett dagen före.

- Nej, jag åker faktiskt bättre om jag har ett kortare race i kroppen dagen före en femmil, menar han. Det sliter inte så hårt, och jag har ju vilat sedan i tisdags.

Målet för Mora i stafetten är att vara med och slåss om bronset.

- Men ska det lyckas, krävs att alla åker på topp i laget, säger Staffan. Jag tror faktiskt att vi har större chans att ta lagmedalj på femmilen.

Vad är det då som gör så stor skillnad på ett Vasalopp och en femmil?

- Femmilen är till att börja med mycket kortare, säger Staffan. Och betydligt mera kuperad.

- Att köra Vasaloppet är kanske 90 procent stakning, menar Henrik. Det är oerhört långa sträckor man bara står och stakar.

- Men visst finns det ordentliga uppför även i Vasaloppet, säger Staffan. Mycket längre och segare uppförskörningar än någonsin i någon femmil.

- Sedan är det naturligtvis en annan skillnad också, när femmilen går i fristil. Åker man klassiskt, som i Vasaloppet, är det armarna man arbetar med i första hand. I en fristilsfemmil handlar det mera om benarbete, analyserar Henrik.

- Samtidigt är det nog lite överdrivet snack bland om att det ska vara så svårt för en "vanlig skidåkare" att vinna Vasaloppet, fyller Staffan på. Jag är helt säker på att till exempel Mathias Fredriksson skulle kunna vinna Vasaloppet om han ställde upp.

- Men då måste han samtidigt satsa på det. Förbereda sig några veckor i förväg, menar Henrik. Det går inte att komma till start i Vasaloppet och inte vara ordentligt förberedd.

Kanske kan de båda Mora- killarna på söndag slåss om en plats bland de tio främsta i femmilen. Men det stora Mora-hoppet är nog även här Niklas Karlsson. Att SM-kungen Anders Södergren ska vinna ytterligare ett guld på söndag - det är "experterna" ense om.

Största medaljhoppet för Dalarna borde annars vara Falun-Borlänges Fredrik Östberg - om han har en bra dag.

I stafetten är nog det mest realistiska scenariot att IFK Mora och Falun-Borlänge Skidklubb går en holmgång om fjärdeplatsen.

Då är Elin Ek, på damernas tremil, och IFK Moras damlag i stafetten över 3x5 kilometer mera realistiska medaljhopp. Elin borde rent av ha guldvittring på tremilen. Stafettinsatsen hänger mera på hur väl Jenny Limby lyckats återhämta sig. En Jenny med krafterna tillbaka kan innebära medalj.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons