Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Calle fixade segermålet

Annons

Det man minns från nystarten av elitserien i Ejendals Arena är:

4 Johan Backlunds suveräna målvaktsspel. En förkyld "Backe" satte snudd på ensam stopp för Luleås segerfunderingar.

4 Det dömdes ut 32 (!) tvåminutersutvisningar i en match som inte alls var ful på något sätt.

4 Att det var "lapp på luckan", det vill säga fullsatt, 7 650 åskådare.

4 Resultaten, som inte gick Leksands väg, då både Södertälje närmast före i tabellen och Djurgården vann svåra hemmamatcher.

- Vi får inget gratis, säger Leksandstränaren Per-Erik Eklund.

- Vi får slita ont för varje poäng...

Gårdagens match var Leksands sjätte raka med poäng.

Men trots 3-2 mot Luleå tappade alltså hemmalaget mot vissa lag framför i serietabellen.

- Det är bara att kriga vidare. Vi får göra vårt och hoppas att det går att knappa in, menar Eklund.

Leksand hade ändå turen på sin sida den här gången i ett avseende:

Luleå var det bättre laget, vann skotten med 44-26 exempelvis, men ändå fick gästerna bara en ynka poäng med.

- Jag är nöjd med resultatet. Även om vi hade 2-1 i slutperioden kändes det som om en kvittering inte var långt borta, säger Per-Erik Eklund.

- Och vi drog på oss för många onödiga utvisningar. Det blev för jobbigt för vissa spelare.

Oscar Steen gjorde 1-0 i första perioden på en målvaktsretur. Det var annars en period som dominerades av Luleå (5-15 i skott) och där Johan Backlund storspel mellan stolparna räddade hemmalaget.

I andra kvitterade Karl Fabricius i spel fyra mot fyra (8.42). När Leksand fick chansen för andra gången i matchen att spela fem mot tre i två minuter kom repliken: 2-1 genom Magnus Hedlund, och stort jubel i ett fullsatt Ejendals Arena.

Efter ledningsmålet hade Leksand ett par mycket starka byten, några minuter som kunde ha gett ytterligare mål framåt. Luleå kom dock igen och såg till att Johan Backlund inte fick stå sysslolös.

Slutperioden blev en kamp mot klockan. Leksingarna slet kopiöst för att få tiden att gå medan Luleå satsade allt framåt.

- Vi var inte tillräckligt aggressiva framför kassen. Vi borde jobbat hårdare på de returer deras målvakt ibland släppte, menar Luleås tjeckiske tränare Slavomir Lener.

Lubos Bartecko kvitterade, och i slutsekunderna brände Luleå en jättechans som kunde ha gett full pott för tredje gången den här säsongen.

Nu blev det bara en pinne för gästerna. Calle Steen slog till 1.39 in på sudden death. Calle, som tillsammans med lillbrorsan Oscar tillhörde de bättre i LIF, var hetast i en tilltrasslad situation framför Luleås målvakt Tero Leinonen.

- Starkt att komma igen efter Luleås 2-2-mål. Innan dess hade vi agerat lite halvförsiktigt, nästan ängsligt, förklarar Per-Erik Eklund.

Johan Backlund, planens gigant, hade mycket stor del i de båda blåvita poängen. Vi plitar även ned ett plus i kanten för backarna Ladislav Benysek och Jan Nemecek, samt kedjan med "Steenarna", Oscar och Calle, samt Jesper Ollas.

För Leksand väntar närmast två svåra bortamatcher, mot HV 71 och Frölunda, innan det vankas nytt hett daladerby i EA mot Mora på trettondagsafton.

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons