Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bygg ut montésporten"

Annons

Allt för att själva kunna rida montélopp vid behov.

Det är Dalarnas Travsällskap som håller i montékursen och just nu utbildas ett 30-tal intresserade elever. Elevgruppen omfattar bland annat duktiga travlärlingarna Madeleine Enochsson och Helena Lundin.

- Kursen är på 15 veckor för tidigare icke licensierade deltagare. Det är samma utbildning som travkuskarna har genomgått för att erhålla sina licenser, berättar utbildningsansvariga, Susanne Andersson.

De elever som redan innehar körlicens inom travet, genomgår en kortare utbildning med tillhörande skriftligt prov och uppridning.

- Den här utbildningen genomförs nu på alla travbanor i Sverige. På Åbytravet i Göteborg är 60 montéutövare redan färdigutbildade.

I fjol reds det tre uppvisningslopp i monté på Rommetravet.

Lägg till det ett antal bygdetävlingar samt även några dagar med istrav där även monté förekom.

Svenska Travsportens Centralförbund räknar i år med att utfärda 600 montélicenser.

- Men de är sorgliga på STC. Besluten om att utfärda montédagar med tototillstånd skjuts på framtiden gång på gång. Montésporten skulle få en rejäl skjuts framåt om STC bara gjorde sitt, kritiserar Fredrik Pedersen, och får medhåll av Lisa:

- Det är märkligt att de inte tror mera på det här. Montésporten är stor i Frankrike och till och med i Norge har sporten kommit längre.

Vilka är fördelarna med monté?

- Först och främst är det en annan form av tävling. Det andra är att det kan ge gamla travhästar en nytändning, svarar Lisa Österlund, som provat på att rida trav i samband med bygdetrav.

Lisa har fog för vad hon påtalar.

Se bara på Jörgen Westholms gamla trötta snabbloppare, Criks Hurricane, som gjort succé i vinter som montétravare i Paris.

Intresset för monté accelerar i travsverige. Släpper sedan STC till tototillstånd för de montélopp som arrangeras, skapar det i sin tur öppningar för fler utövare inom travsporten.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons