Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BSS är på gång igen

Annons

När Lasse Frölander i mitten av 90-talet valde att flytta klubbtillhörigheten norrut var det inte långt ifrån att klubben dragit sin sista suck.

En handfull simmare fanns kvar, plaskande i den för klubben alltmer krympande Maserhallen.

I ett sista försök att överleva bönade klubbstyret, krympande det också, till Roffe Möller, entusiasten som "hittade Lasse Frölander en gång i tiden bland annat, om att göra ett försök.

Och Roffe svek inte, tog sats från scratch och viskade lite försiktigt när ungdomarna började visa sig i badet igen att "det vore kul att vaska fram en och annan OS-kandidat om sisådär tio år igen".

I dag är han en bit på väg, Roffe.

Accentuerat vid Norra Sverige-mästerskapen i Uppsala den gångna helgen.

En tävling som för övrigt gällde som DM också.

Ett drygt tiotal DM-segrar blev det för BSS:arna och dessutom som kronan på verket ett NSM-guld.

För det svarade Petri Tuovila, en 21-åring som var ytterst lovande i mitten av 90-talet men som helt plötsligt bara lade av.

- Tonårsgriller. I dag ångrar jag att jag inte fortsatte, säger Petri, som vann 200 m frisim i Uppsala och som ser den distansen som "sin".

- Men Roffe vill att vi ska gå upp på 400 meter i höst. Och då får det bli så, säger Petri.

Som har fullt förtroende för sin tränare och med hans och egna krafter nästa år hoppas kunna byta Sverige mot nåt universitet i USA.

- Det fattas lite än. Men med gemensamma krafter ska vi nog kunna nå de tider som behövs för ett scholar-ship nånstans där borta, tippar han.

Petri var trea i SUM-SIM-finalen på 1995 efter en närmast "vansinnig" utgångsfart. Fick landslagsuppdrag, men valde i den atmosfär som rådde i Maserhallen vid den tiden att helt sonika lägga av.

- Tänk om jag inte gjort det utan kämpat vidare. Då hade jag bergis haft en helt annan grund att stå på än vad jag har idag, funderar han.

Att Petri tog klivet tillbaka till simningen tackar han delvis sprinterkungen Stefan Nystrand för.

- Jag såg hans genombrott under ett EM och tänkte för mig själv, att kan han så kanske jag kan också.

- Jag hade ju trots allt besegrat honom vid en del tillfällen som ungdom, minns Petri.

Närmaste målet är SM i Landskrona om fyra veckor för 21-åringen som började "köra hårt" först i fjol höst.

Petri är dock inte den ende som börjat visa framfötterna i BSS-gänget, som, den så kallade C-gruppen inräknad, i dag omfattar runt 55 aktiva ungdomar.

- En bra siffra, säger Roffe Möller.

- Nu har vi som fösta mål att bli bästa ungdomsklubb i distriktet för att sen höja målet till att bli bäst i regionen. Når vi dit bör det rimligen finnas underlag för en och annan simmare av internationellt klass också...

Bland dem som ska föra klubben framåt ytterligare den närmaste tiden finns ett koppel duktiga tjejer där blott 11-årige Stina Linderholm är ett jättelöfte i ryggsim, Simiadenmästarinna bland annat, och Kristina Jakobsson, 12, detsamma i bröstsim.

- Men det finns fler också. Våra tjejer har varit framgångsrika i lagkapper, det ser jag väldigt positivt på.

- Och Adam Flink är en ryggsimmare på stark frammarsch. Det börjar röra på sig som sagt, ler Rolf Möller.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons