Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BS första träning

Annons

När Falu BS i går hade återsamling efter semestern med en riktigt tuff barmarksträning var det första gången på många, många år som trotjänarna Jörgen Momqvist, Ulf Jonsson och Örjan Elfström inte var med.

Det andades ny, frisk luft i BS bandyhus.

Välkända ansikten som tidigare SM-vinnarna Pierre Roos och Anders Rooth hade blåst in genom värvningsfönstret och fått varsin plats i omklädningsrummet, liksom hemvändaren Robert Erdemark.

Och så där, inne i ett hörn bredvid Johan Brodin, polaren sedan tiden i Sandvikens SM-vinnande juniorlag, fanns ett i bandykretsar ganska okänt ansikte:

Viktor Funcke, 21-åring som efter ett års utflykt som cykelbud i Stockholm och spel med division 1-laget Sköndal, flyttat hem till lillstugan hos föräldrarna i Boda utanför Falun och som sedan i april tränar med Falu BS.

- En klädnypa på skridskorna betyder att du vill ha dem slipade, Viktor, förklarade lagpappan Kenneth Spångberg för den nye, unge killen i hörnet.

Men att vara ung och ny i Falu BS har inte varit enkelt de senaste säsongerna.

Av de 80-talister som värvats är det bara Erik Sundin som lyckats.

Spelare som Mathias Nyström, Martin Sandell, Johan Brodin, Yuri Radiochin och Stanislav Kliochanov har haft svårt att ta en plats i laget.

- Det är inte lätt att slå sig in i ett lag i allsvenskan. Det är bara att titta i de andra lagen och man ser att det bara är gräddan av spelare i U21-landslaget som klarat det, säger Stefan Pherson.

Funcke har inte en enda landskamp på någon nivå.

Men trots att Viktor, precis som nyblivna Rysslandsproffset Daniel Eriksson bandyfostrad i Liljan, tog ett sabbatsår från bandyn efter att ha varit med om att bärga JSM-guldet på Studenternas 2001, och bara har en seniorsäsong bakom sig, så är det ingen duvunge som Falu BS har fått.

Konditionsmässigt är det ingen i laget som rår på Viktor.

- Det är en jäkla kick, konstaterar han.

Förklaringen: Funcke representerar Norberg och orienterar på mycket hög nivå.

Veckan som gick kom han trea i H21 kort-klassen i femdagars.

Ingen dålig semesterträning...

- Jag är medveten om att det kommer att bli tufft att ta en plats i Falu BS. Men nu har jag bestämt mig för att ge bandyn en rejäl chans, säger Viktor.

En som tackar för det är Stefan Pherson.

- Det är en spelare som verkligen vill någonting. Men det som framför allt slagit mig när han har tränat med oss är vilken bra spelförståelse han har, säger Pherson.

Men om det räcker för att ta en plats i Falu BS nya, starka och friska lag återstår alltså att se.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons