Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BS-bandyns akuta kris är över

Annons

- Jag är naturligtvis mycket nöjd. Utan kommunens ja hade vi varit i en mycket svår situation nu, säger Falu BS ordförande Anders Ericson.

Hur svår?

- Kopnkursmässiga är kanske att ta i. Men vi hade förmodligen spelat allsvensk bandy i höst men med vilka förutsättningar vi hade gjort det och hur framtiden för elitbandy värd namnet i Falun sett ut är svårt att säga.

- Vi hade under alla omständigheter varit fruktansvärt illa ute, säger Ericson.

Nu hoppas han i stället klubben ska kunna arbeta hårt för att nå sina mål både sportsligt och ekonomiskt.

- För oss är det nödvändigt att lyckas sportsligt för att få en bra ekonomi. Och faktum är ju att den borgen vi hittills haft faktiskt inte kostat kommunen en enda krona, säger Ericson.

I det förslag som KSU i går rekommenderade kommunstyrelsen att säga ja till ingår bland annat att lånetiden inte blir på tio år.

Den blir i stället på sju år, varav de första två åren är amorteringsfria.

- Detta för att Falu BS ska kunna slutbetala sitt nuvarande lån, säger kommunalrådet Jonny Ganshag (s).

Bland de krav kommunen ställer är också att BS-bandyn ska vara med och arbeta för Faluns profilområden; idrott och hälsa.

- Det är bara positivt. För oss som förening känns det bara positivt att få samarbeta med kommunen i de här frågorna, säger Anders Ericson.

Och det är ett samarbete som även Jonny Ganshag välkomnar.

- Ja, vi har fört positiva diskussioner om detta så jag tror det kan bli bra, säger Ganshag.

Bland de 15 punkter som finns i det beslutsförslag som kommunens ekonomikontor utarbetet och som KSU i går sa ja till kan bland annat noteras:

Falu BS skuld till fritidsstyrelsen ska omgående betalas inom ramen för det nya lånet.

Falu BS får inte ta nya lån utan kommunens godkännande.

Kommunen ska ges rätt att tillsätta en egen revisor i föreningen.

BS ska ha en organisation för arbetet med att minska sina kostnader och öka sina intäkter.

BS ska genom sina spelare med flera, utan kostnad för kommunen, besöka skolor och ungdomsgårdar för att föreläsa och diskutera inom ramem för idrott/hälsa.

Kommunen ingår ett villkorat avtal om marknasföring av Falun, värt 60 000 kronor om året. Dessa pengar ska användas för att amortera lånet och betalas direkt till banken.

Innan den kommunala borgen är definitiv, ska kommunstyrelsen och även kommunfullmäktige säga ja. Det sker troligen under första hälften av juni.

Bakom beslutet i går stod dock en mycket klar politisk majoritet i KSU bestående av socialdemokraterna, centerpartiet, moderaterna och folkpartiet.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons