Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs finalbesegrade Leksand

/
  • Christian Djoos blev utsedd till bäste back för andra året i rad och han har varit med i tre av Brynäs fyra triumfer de senaste åren.
  • Brynäs vann FM Mattsson Cup för fjärde året i rad.
  • All Star Team 2012Bäste målvakt: Oscar Dansk, Brynäs.Bäste back: Christian Djoos, Brynäs.Andre Back: Tobias Ekberg, Leksand.Bäste forward: Martin Grönberg, Leksand.Övriga två forwards: Daniel Ljunggren och Elias Lindholm, båda Brynäs.Bäste poängplockare: Martin Grönberg 5+9=14 poäng.

Brynäs vann FM Mattsson Cup för fjärde året i rad. Det efter en dramatisk final mot Leksand, där Gävlelaget avgjorde efter förlängning.
Tre gånger har Christian Djoos varit med. Och de två senaste åren har 17-åringen med rötter i Mora fått ta emot pris som turneringens bäste back.
Det är en gång mer än vad pappa Pär lyckades med, som blev bäste back 1986. 1985 kom stor-Djoos med i All Star Team, men blev då andre back.

Annons

– Haha, visst är det stort att bli utsedd till bäste back, men det är större att vinna med laget tre år i rad, säger Christian strax efter att han och lagkamraterna skrikit ut sin glädje över ännu en seger i Mora.

Vilken FM Mattsson Cup-triumf är roligast?

– Svårt att säga, vi har ju vunnit och det är lika roligt varje gång.

Och Christian har sitt segerrecept klar:

– Alla i laget är vinnarskallar, säger han.

Men det var en cupvinst som satt väldigt hårt åt. visserligen vann Brynäs gruppspelet, men de blivande slutsegrarna förlorade mot finalistmotståndarna Leksand.

– Det har varit jämna matcher varenda en, menar Djoos.

Inte minst i semifinalen mot Mora, som Brynäs vann med 2–0 och där andra målet kom när det återstod 38 sekunder. Bakom sista spiken låg unge Djoos, som trots sin backposition blev sitt lags främste poänggörare med sina fyra mål och sju assist.

– Mora var riktigt bra i morse, berömmer Christian semifinalmotståndet.

Det här var sista året som Christian fick vara med, nu faller den spelskicklige backen för åldersstrecket. Det är med ett svårslaget rekord han "drar sig tillbaka" med tre cupvinster och två gånger utsedd till bäste back.

– Att ha vunnit här tre år i rad är helt klart störst, poängterar Christian Djoos vars farfar satt på läktaren och myste.

Men det var inte långt ifrån att Leksand bröt Brynäs fleråriga segersvit i FM Mattsson Cup. Leksand imponerade stort i gruppspelet och enda plumpen kom mot Mora i premiärmatchen.

– Riktigt surt att vi inte kunde gå hela vägen med tanke på vilken fin turnering vi har gjort, konstaterar LIF-tränaren Johan Rosén.

Rögle avfärdades i semifinalen med 6–2 och Leksand tog också ledningen i finalen. 1–0-målet kom i andra perioden, genom LIF:s specielle målskytte Martin Grönberg. Men ledningsmålet kunde lika gärna ha kommit i slutet av andra perioden. Leksand hade en ramträff och kostade även på sig att missa en straff.

– Brynäs hade initiativet första tio, men sen kom vi mer och mer. Att vi tog ledningen var också rättvist, säger Rosén.

Men Brynäs kvitterade och 5.04 in i sudden avgjorde Jonathan Björklund och stora Brynäsjublet bröt ut.

– Det var de där berömda marginalerna som avgjorde. Men vi har visat att vi tillhör de bästa lagen i Sverige, säger en trots allt ganska nöjd LIF-tränare.

Besvikelsen var desto mer påtaglig hos turneringens bäste forward och vinnaren av poängligan med fem mål och nio assist; Martin Grönberg. Den 17-årige Mockfjärdskillen, som gör sin fjärde säsong i Leksand, hade svårt att finna tröst efter finalförlusten.

– Vi gjorde en riktigt bra turnering. Att jag fick två priser spelar ingen roll just nu. I morgon kanske jag kan glädjas åt det, men nu är jag bara less, säger Grönberg.

Vi kan också nämna att Grönberg fick sällskap i All Star Team av lagkamraten och backen Tobias Ekberg.

Leksand har de tre senaste åren placeringarna; fyra, trea, och tvåa.

– Vi får ta det sista steget nästa år, säger Johan Rosén.

Mer läsning

Annons