Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunnsberg drog hem VM-guldet till Sverige – "Nu blev det ordning igen"

I somras gjorde de rent hus under SM-tävlingarna.
Den gångna helgen såg Brunnsbergs dragkampsess till att åter sätta Sverige högst upp på tronen internationellt.
– Jättestort och viktigt för Sverige att det blev ett guld, säger Brunnsbergs tävlande tränare, Daniel Eriksson.

Annons

Under SM-veckan i somras drog Brunnsbergs IF hem inte mindre än tre guld till Älvdalen (se Sportens unika tv-inslag från tävlingarna i Norrköping nedan).

Sedan dess har framgångarna fortsatt för klubben och när VM avgjordes i Malmö den gångna helgen hade man med hela fjorton aktiva i den svenska landslagstruppen.

Det svenska mixedlaget, det enda svenska lag som tog guld, bestod enbart av dragare från Älvdalslaget.

En revansch efter det missade EM-guldet ifjol, konstaterar Brunnsbergs tävlande tränare, Daniel Eriksson.

– Det var så surt att inte Sverige lyckades få till ett guld förra året. Det var för jävligt, men nu blev det ordning igen, säger Eriksson och fortsätter:

– Vi var det laget som var mest samkört, det syntes ju. Vi har kört hela sommaren, på tävlingar och SM, så lyckas man inte då så är det svårt.

Foto: Privat

I finalen ställdes man mot Baskien, som i dragkampssammanhang tillåts ställa upp i VM. Segern togs hem efter en så kallad "no pull", då domaren går in och beordrar banbyte, efter att båda lagen varit inaktiva under en längre period.

– Det var väl lite taktiskt av oss också. Vi hade dem i första matchen också på ny vall och då tjongade vi bara ut dem. Nu blev det likadant i finalen, så det var väl en taktisk fullträff.

Hur stort är det?

– Det är jättestort och viktigt för Sverige att det blev ett guld i en klass. Men, som jag sa, hade det inte blivit det i den klassen så vet jag inte hur man ska göra för att ta ett guld, så samkörda som vi är. Det var viktigt för dragkampen.

Foto: Privat

Vad siktar ni mot nu?

– Det är ju World Games nästa år och jag har väl mina tankar om att vi ska kunna ha ganska många från Brunnsberg i åtminstone ett av herrlagen. Och kunna vara med och utmana. Där har Sverige aldrig tagit ett guld, så det skulle vara på tiden.

Skulle det vara större?

– Nej... jag vet inte... kanske. Det beror lite på hur säsongen blir. Men det är det vi siktar på.

Övriga svenska medaljer blev ett silver och ett brons i damklasserna och ett brons i damjuniorklassen. Brunnsberg hade med deltagare i alla medaljlagen.

Foto: Privat

Mer läsning